Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Záväzky Nemocnice Malacky má oddlženie znížiť na 2,15 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Potenciál ďalšieho zníženia dlhu vidí nemocnica nielen v zlepšení manažmentu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ale i v rozšírení spektra poskytovaných úkonov.

Bratislava/Malacky 17. mája (TASR) - Krátkodobé záväzky Nemocnice Malacky by po oddlžení mali v porovnaní so stavom ku koncu roka 2021 klesnúť o vyše 400.000 eur, zostanú na úrovni vyše dvoch miliónov eur. Nemocnica to oznámila v súvislosti so žiadosťou o príspevok z alokácie, ktorá má pomôcť nemocniciam znížiť dlhy.

"Krátkodobé záväzky k 31. decembru minulého roka boli vo výške 2.584.030 eur, po oddlžení by mali ostať vo výške 2.152.924 eur," informovala TASR Martina Šoltésová, komunikačná manažérka spoločnosti, ktorej členom je i prevádzkovateľ nemocnice v Malackách.

Potenciál ďalšieho zníženia dlhu vidí nemocnica nielen v zlepšení manažmentu poskytovania zdravotnej starostlivosti, ale i v rozšírení spektra poskytovaných úkonov. "Tak, aby sme boli schopní zvyšovať príjmy zo zdravotných poisťovní," dodala Šoltésová, ktorá uviedla, že rok 2021 skončila Nemocnica Malacky v pluse, po zdanení vo výške 52.465 eur.

Nemocnice sa mohli uchádzať o oddlženie v hodnote 575 miliónov eur. Rezort zdravotníctva v marci podpísal mandátne zmluvy so zdravotníckymi zariadeniami, ktoré prejavili záujem zúčastniť sa na oddlžení. Šéf rezortu Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) odhadol, že z vyčleneného balíka sa vyčerpá okolo 300 miliónov eur. Čo ďalej s dlhmi nemocníc, sa bude podľa jeho slov riešiť po ukončení oddlžovania. Dlh v zdravotníctve na konci minulého roka dosiahol 801,58 milióna eur, najväčšie dlhy majú štátne univerzitné a fakultné nemocnice, a to 718,70 milióna eur.