Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

ZOO Bratislava má nový prírastok jaguára, samček dostane meno Wakara

Mláďa jaguára amerického Foto: TASR/ZOO Bratislava

Otcom mláďaťa je čoskoro desaťročný samec Boris a matkou sedemročná samica Laima. V bratislavskej ZOO sa doposiaľ narodili štyri mláďatá jaguára amerického.

Bratislava 27. júna (TASR) - Bratislavská ZOO má nový prírastok v pavilóne šeliem – mláďatko jaguára amerického. Samček sa narodil 4. mája a dostane meno Wakara. Je zdravý, životaschopný a matka sa o neho vzorne stará.

Otcom mláďaťa je čoskoro desaťročný samec Boris a matkou sedemročná samica Laima. V bratislavskej ZOO sa doposiaľ narodili štyri mláďatá jaguára amerického. V roku 2000 to bola Borisova matka Viki a v roku 2010 sa narodili dve samičky Mayra a Iazua a tohtoročný prírastok, samček Wakara.

Laima zvládla pôrod bez komplikácií a od prvého dňa sa veľmi obetavo a vzorne stará o svoje mláďa. Svoj temperament typický pre jaguára však nezaprie, preto mláďa agresívne chráni a počas prvého mesiaca života mláďaťa nezniesla ani chovateľov v blízkosti pôrodného boxu. "V záujme minimalizovania stresu samice, ktorý by mohol vyústiť až k zabitiu mláďaťa, rešpektujeme potreby Laimy a pri odchove potomka ju nevyrušujeme," uviedla riaditeľka ZOO Bratislava Miloslava Šavelová. Mláďa má v súčasnosti osem týždňov a od 1. júla je možné ho vidieť vo vnútornej expozícii pavilónu šeliem.

Jaguár americký (Panthera onca) obýva tropické lesy Severnej, Strednej a Južnej Ameriky a je typickou veľkou mačkovitou šelmou amerického kontinentu. Žije samotárskym spôsobom života, samce sa so samicami stretávajú len v čase párenia. Po 90 až 105 dňoch gravidity rodí samica jedno až štyri mláďatá s pôrodnou hmotnosťou 700 – 900 g.

Jaguár sa v prírode dožíva 10 až 12 rokov, v zajatí až 22 rokov. Loví cicavce od veľkosti myší až po tapíra, ale aj vtáky, korytnačky, hady a ryby. Miluje vodu, je výborný plavec a rovnako bravúrne šplhá po stromoch, kde obvykle odpočíva. Svoje teritórium si značkuje močom, trusom a driapaním kôry stromov.

Početnosť populácie jaguára v prírode má klesajúcu tendenciu kvôli nekontrolovanému lovu (kožušina, zuby, pazúry), odlesňovaniu a devastácii dažďových lesov. V roku 1998 zriadila Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií Európsku plemennú knihu pre jaguáre americké, ktorú vedie ZOO Chester (U. K.) a do ktorej je s chovom zapojená i bratislavská ZOO.