Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V Zoo Bratislava zahynuli dva lemury, asi ich otrávili návštevníci

Ilustračné foto Foto: TASR/Zuzana Svitanová

Napriek upozorneniam a prosbám, aby ľudia živočíchy nekŕmili, sa v zoo stále stretávajú s tým, že návštevníci dávajú zvieratkám hranolčeky, pukance či koláče s čokoládou.

Bratislava 28. marca (TASR) - Zoologická záhrada v Bratislave prišla o dve samičky lemura katu. Matku s mláďatkom s najväčšou pravdepodobnosťou otrávili samotní návštevníci, ktorí ich nakŕmili nevhodnou stravou. Mláďa lemura sa pritom v zoo narodilo len pred rokom a bolo historicky prvým odchovaným mláďaťom.

"Pitva preukázala, že zvieratá skonzumovali potravu, ktorá bola pre ich tráviaci systém nevhodná. Ani včasná veterinárna starostlivosť zvieratám nepomohla a na následky otravy jedlom uhynuli," vysvetľuje riaditeľka bratislavskej zoo Miloslava Šavelová. Napriek upozorneniam a prosbám, aby ľudia živočíchy nekŕmili, sa v zoo podľa riaditeľky stále stretávajú s tým, že návštevníci dávajú zvieratkám hranolčeky, pukance či koláče s čokoládou.

Chovatelia v prípade dvoch samičiek lemur kata podľa slov riaditeľky ihneď spozorovali, že zvieratá sú apatické, majú nafúknuté brušká, prestávajú prijímať potravu a nevylučujú. Privolaní veterinári preto nasadili infúzie, aby im podali potrebné živiny a vykonali rad ďalších zákrokov, aby zvieratám pomohli zmierniť následky otravy potravou. "Avšak i napriek všetkému úsiliu, lemurie samičky svoj boj o život prehrali," podotkla.

V skupine lemurov je dominantným jedincom samica. Vo voľnej prírode práve samica rozhoduje o presune skupiny za novými potravovými zdrojmi či o teritóriu, ktoré bude skupina obývať. "Samice sú tie, ktoré majú právo žrať ako prvé. A toto je fakt, ktorý pravdepodobne zachránil život nášmu samčekovi Riškovi," uvažuje riaditeľka. K ponúknutej nevhodnej strave sa totiž ako submisívny jedinec nedostal.

Samček Riško bol však podľa Šavelovej zo straty členov skupiny veľmi stresovaný, situáciu zvládal veľmi ťažko a zoo sa preto rozhodla čo najskôr mu priviesť nové chovné samičky. To sa organizácii podarilo 27. marca, kedy do Bratislavy priviezli dve samičky z francúzskej zoo. "Ide o matku s dcérou, ktoré sú momentálne od samčeka oddelené, môžu sa však kontaktovať cez mrežu. Je to bežný postup pri začleňovaní nových jedincov do skupiny," vysvetlila riaditeľka.

V zoologických záhradách majú živočíchy podľa Šavelovej stanovenú dennú kŕmnu dávku, ktorá obsahuje všetky živiny potrebné pre ich zdravý vývin. "Obsahuje nutričné hodnoty, ktoré zvieratá konzumujú i vo voľnej prírode a na ktoré je ich tráviaci systém prispôsobený," podotýka. Kŕmna dávka sa tiež jedincom pravidelne upravuje podľa aktuálneho zdravotného stavu, kondície, váhy či gravidity samíc a obdobia kojenia, vysvetľuje riaditeľka. Ak chcú návštevníci zvieratá kŕmiť, môžu prísť do zoo v rámci komentovaných kŕmení. Vtedy im stravu poskytnú chovatelia.