Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Brexit

Škótski rybári zastavili vývoz do EÚ pre zdĺhavú byrokraciu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V prvý pracovný týždeň po brexite trvali v minulosti len jednodňové dodávky tri alebo viac dní, ak vôbec prešli cez hranice.

Edinburg 8. januára (TASR) – Mnohí škótski rybári zastavili vývoz do Európskej únie v dôsledku byrokracie po brexite, ktorá predĺžila ich dodacie lehoty a zvýšila náklady na export.

Vývozcovia rýb v Škótsku upozornili tiež, že po zavedení zdravotných certifikátov, colných vyhlásení a iných dokumentov sa ich export do Európy môže stať nerealizovateľný.

Viacerí majitelia exportných firiem uviedli, že sa tento týždeň pokúsili poslať malé dodávky rýb do Francúzska a Španielska, aby otestovali nové systémy. Zabezpečenie zdravotného osvedčenia v Škótsku však trvalo 5 hodín, čo je základný dokument, ktorý je potrebný pri žiadosti o vydanie iných colných dokladov.

V prvý pracovný týždeň po brexite trvali v minulosti len jednodňové dodávky tri alebo viac dní, ak vôbec prešli cez hranice.

Niekoľko škótskych firiem pritom nevie s istotou povedať, kde sa nachádza ich náklad. Obchodná skupina exportérov rýb preto povedala rybárom, aby zatiaľ prestali loviť na vývoz.