Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Brexit

Veľvyslanec EÚ v Británii bude mať plný diplomatický štatút

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obe strany dospeli k dohode o tejto otázke po niekoľkých mesiacov sporov. Dosiahnutie dohody v stredu spoločne oznámili britský minister zahraničných vecí Raab a šéf európskej diplomacie Borrell.

Brusel/Londýn 5. mája (TASR) - Veľvyslanec Európskej únie v pobrexitovej Británii bude mať plný diplomatický štatút. Obe strany dospeli k dohode o tejto otázke po niekoľkých mesiacov sporov. Dosiahnutie dohody v stredu spoločne oznámili britský minister zahraničných vecí Dominic Raab a šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

Status veľvyslanca EÚ v Británii v súčasnom období po brexite "bude korešpondovať s postavením vedúcich Stálych misií (členských štátov) EÚ," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení. Raab a Borrell sa stretli na okraji rokovaní ministrov zahraničných vecí skupiny G7 v Londýne, píše agentúra AFP.

Dohoda ukončila spory o štatúte veľvyslanca EÚ v Londýne Joaa Vale de Almeidu, ktoré trvali od januára tohto roku. Británia vtedy veľvyslancovi Únie odmietla udeliť plnohodnotný diplomatický štatút, čo vyvolalo ostrú kritiku zo strany eurobloku.

EÚ opakovane apelovala na britskú vládu, aby veľvyslancovi Almeidovi a jeho tímu zo Stáleho zastúpenia EÚ udelila všetky práva zakotvené v medzinárodnom dohovore o diplomatických vzťahoch.
Na archívnej snímke šéf diplomacie EÚ Josep Borrell 19. apríla 2021.
Foto: TASR/AP

"Je pre nás neprijateľné, aby Spojené Kráľovstvo bolo jedinou krajinou na svete, ktorá neuznáva delegáciu EÚ ako ekvivalent diplomatickej misie," uviedol počas trvania sporu šéf diplomacie EÚ Borrell. Dodal, že veľvyslancov EÚ uznáva v plnom rozsahu "bez jedinej výnimky" 143 krajín.

Britské ministerstvo zahraničných veci svoje rozhodnutie o neudelení plného diplomatického štatútu zdôvodňovalo tým, že EÚ je medzinárodná organizácia a nie štát, a teda jej veľvyslancom neprináležia rovnaké práva ako ambasádorom jednotlivých krajín. Rezort britskej diplomacie však ubezpečoval, že zmena štatútu veľvyslanca EÚ by mu nijako nebránila pokračovať vo výkone diplomatickej služby v Británii.