Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Brexit

PRIESKUM: Viac než polovica českých firiem sa obáva dôsledkov brexitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Česká národná banka odhaduje, že tvrdý brexit by zhoršil ekonomický rast o 1,4 percentuálneho bodu.

Praha 26. februára (TASR) - Viac než polovica českých firiem sa obáva, že vystúpenie Británie z Európskej únie nepriaznivo ovplyvní českú ekonomiku a obchod medzi krajinami. Z prieskumu a analýzy v rámci indexu očakávaní Československej obchodnej banky (ČSOB) 2,2 % spoločností očakáva veľmi negatívne dôsledky a 48,9 % firiem negatívne dôsledky. Priaznivý vplyv brexitu na české hospodárstvo predpokladajú len zhruba 3 % oslovených spoločností.

"Postoju väčšiny českých firiem sa nemožno príliš čudovať. Británia je veľmi významným priamym aj nepriamym obchodným partnerom Českej republiky a pokles obchodnej výmeny sme zaznamenali v štatistikách už minulý rok," citoval výkonného riaditeľa útvaru firemného bankovníctva ČSOB Petra Mandu server E15.cz. Ako Manda navyše dodal, firmy a podnikatelia vnímajú aj celkovú neistotu okolo celého procesu.

Spoločnosti sa už na brexit aj začínajú pripravovať. "Hľadáme nových zákazníkov v iných európskych krajinách, najmä v krajinách Európskej únie," uviedla Jitka Sýkorová zo spoločnosti Alve, ktorá vyrába hliníkové rebríky a schodíky.

Podľa konateľa firmy Ortoservis Mareka Mikulku je neistota pre odchod Británie z EÚ horšia než samotný tvrdý brexit. Ten by ale podľa analýz spoločnosti Patria Finance oslabil českú ekonomiku a okrem toho aj kurz koruny.

Česká národná banka odhaduje, že tvrdý brexit by zhoršil ekonomický rast o 1,4 percentuálneho bodu. Na rozhodnutia v oblasti menovej politiky je však podľa člena Bankovej rady ČNB Tomáša Holuba ešte skoro. "Osobne si myslím, že je to ten typ neistoty, keď je lepšie počkať, ako sa celá vec vyvinie," uviedol Holub.