Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Brexit

Španielsko varuje: Brexitu bez dohody je takmer nemožné zabrániť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mayová v piatok oznámila, že 7. júna odstúpi z pozície líderky konzervatívcov, čím pripraví pôdu na vymenovanie nového britského ministerského predsedu.

Madrid 24. mája (TASR) - Po tom, ako britská premiérka Theresa Mayová v piatok oznámila termín svojej rezignácie, sa zdá byť brexit bez dohody neodvratný, varovalo Španielsko. Informovala o tom agentúra AFP.

"Za týchto okolností sa zdá byť tvrdý brexit realitou, ktorej je takmer nemožné zabrániť," uviedla prítomným médiám hovorkyňa španielskej vlády Isabel Celaáová.

Dodala, že za odchod Británie z Európskej únie bez dohody a jeho následky bude "výhradne zodpovedná britská vláda a britský parlament".

Celaáová uviedla, že očakávaný tvrdý brexit je "jasným príkladom toho, čo sa môže stať, ak sa necháme zmietnuť extrémami".

Mayová v piatok oznámila, že 7. júna odstúpi z pozície líderky konzervatívcov, čím pripraví pôdu na vymenovanie nového britského ministerského predsedu.

Odstupujúca premiérka v prejave pred sídlom svojho úradu na Downing Street vyhlásila, že spravila všetko, čo bolo v jej silách, aby doviedla krajinu k brexitu. Podľa vlastných slov "hlboko ľutuje", že sa jej to nepodarilo.

Mayová zároveň zdôraznila, že byť premiérkou Británie bolo pre ňu "životnou poctou". Ako premiérka ešte začiatkom júna privíta vo svoje vlasti amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý pricestuje na trojdňovú návštevu.

Vládnuci konzervatívci uviedli, že premiérsky post a zároveň pozícia ich predsedu budú obsadené do 20. júla, keď sa začnú letné parlamentné prázdniny.