Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Brexit

Občanov EÚ nevyhostia z Británie ak si nedoriešia otázku pobytu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa systému na legalizáciu pobytu občanov EÚ v Spojenom kráľovstve po brexite musia záujemcovia o trvalý pobyt preukázať, že v tejto krajine bývali najmenej päť rokov.

Brusel 17. januára (TASR) - Spojené kráľovstvo sa zaviazalo, že automaticky nevyhostí tých občanov z krajín EÚ, ktorí nestihli požiadať o pobyt v Británii v určenom pobrexitovom termíne, teda do júna 2021. Uviedol to v piatok belgický europoslanec a koordinátor Európskeho parlamentu (EP) pre brexit Guy Verhofstadt.

Verhofstadt na túto skutočnosť upozornil po štvrtkovom stretnutí s britskou vládnou delegáciou v Londýne, ktorej súčasťou bol aj britský minister pre brexit Stephen Barclay. Informovala o tom agentúra Reuters.

Koordinátor Verhofstadt podľa vlastných slov dostal ubezpečenie, že európski občania, ktorí si do júna 2021 nepožiadajú o štatút rezidenta v Spojenom kráľovstve, budú môcť využiť dodatočné "obdobie milosti". Počas neho dostanú druhú šancu legalizovať si svoj pobyt v Británii.

"Čo sa stane s týmito ľuďmi aj po uplynutí obdobia milosti? Nedôjde k ich automatickému vyhosteniu. Po uplynutí tejto lehoty stále budú mať možnosť podať si žiadosť," vysvetlil Verhofstadt v rozhovore pre BBC.

Hovorca britského premiéra Borisa Johnsona podľa agentúry Reuters tiež potvrdil, že nedôjde k automatickému vyhosteniu tých, ktorí si nestihli zlegalizovať svoj pobyt. Vlani v novembri však britská vláda pohrozila vyhostením tých európskych občanov, ktorí si nezlegalizujú pobyt v Spojenom kráľovstve do stanoveného termínu.

Začiatkom tohto týždňa predstavitelia EÚ a aj poslanci EP vyjadrili znepokojenie nad "protirečivými signálmi" prichádzajúcimi z Londýna, pokiaľ ide o situáciu európskych občanov v období po brexite.

Verhofstadt tiež upozornil na skutočnosť, že tí európski občania, ktorí získajú v Británii postavenie osoby s trvalým pobytom chcú získať aj príslušný dokument. Podľa jeho slov sa britská vláda bude touto otázkou ešte zaoberať.

Podľa systému na legalizáciu pobytu občanov EÚ v Spojenom kráľovstve po brexite musia záujemcovia o trvalý pobyt preukázať, že v tejto krajine bývali najmenej päť rokov. Ostatní európski občania majú možnosť žiadať o dočasný pobyt, ktorý sa môže zmeniť na trvalý, keď žiadateľ splní podmienku päťročného pobytu na území Spojeného kráľovstva.

Spravodajca TASR Jaromír Novak