Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Brexit

Škótska národná strana žiada kompenzácie za škody po brexite

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rybári v celej Británii obvinili premiéra Borisa Johnsona zo zrady, keďže sa predtým zaviazal, že prevezme kontrolu nad britskými vodami.

Edinburg 11. januára (TASR) - Škótska národná strana (SNP) v nedeľu (10. 1.) vyzvala premiéra Borisa Johnsona, aby vyplatil Edinburgu miliardy libier ako kompenzáciu za zvyšujúce sa náklady a ťažkosti s dodávkami do a z Európskej únie (EÚ) po dokončení brexitu.

Brexit negatívne ovplyvnil väzby medzi jednotlivými časťami Spojeného kráľovstva. Kým Anglicko a Wales hlasovali za odchod z EÚ, Londýn, Škótsko a Severné Írsko boli za zotrvanie v bloku.

SNP, ktorá chce pre Škótsko nezávislosť a presadzuje druhé referendum, uviedla, že škótski rybári čelia vážnym problémom v dôsledku brexitu.

Ian Blackford, líder SNP v britskom parlamente, vyhlásil, že Johnsonovi konzervatívci sa preto „musia ospravedlniť škótskym firmám a Škótsku zaplatiť kompenzácie za dlhodobé škody, ktoré spôsobuje brexit škótskej ekonomike. Dodal, že pretrhnutie väzieb s EÚ prinesie Škótsku straty v obchode a negatívne zasiahne hospodárstvo.

Blackford označil brexit za „zbytočný akt ekonomického vandalizmu, ktorý bol spôsobený proti vôli Škótska“.

„Vláda Spojeného kráľovstva musí teraz Škótsku poskytnúť urgentný multimiliardový balík kompenzácií, aby zmiernila trvalé škody, ktoré brexit spôsobil škótskym firmám, priemyselným odvetviam aj komunitám,“ uviedol.

Veľa škótskych rybárov zastavilo minulý týždeň vývoz na trhy v EÚ, pretože byrokracia po brexite viedla k predĺženiu ich dodacej lehoty a zvýšila náklady na export. Nie sú tak schopní dodať langusty, mušle a iný tovar do francúzskych obchodov za jeden deň tak, ako v minulosti.

Rybári v celej Británii obvinili premiéra Borisa Johnsona zo zrady, keďže sa predtým zaviazal, že prevezme kontrolu nad britskými vodami. Ale v konečnom dôsledku získal len relatívne malú novú kontrolu nad vodami a malý prístup na zákaznícke trhy v EÚ, z čoho sú mnohí zúfalí.

Škóti v referende v roku 2014 hlasovali proti nezávislosti od Británie pomerom hlasov 55 % ku 45 %. Ale brexit a postup vlády v Londýne počas krízy spôsobenej ochorením COVID-19 posilnili podporu nezávislosti. Väčšina prieskumov ukazuje, že Škóti sú teraz za odtrhnutie.

V referende o brexite v roku 2016 hlasovalo Škótsko pomerom hlasov 62:38 za zotrvanie v EÚ, zatiaľ čo Spojené kráľovstvo ako celok hlasovalo 52:48 za odchod z bloku.