Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

B. Kollár: Bol to deň veľkých zmien, ale akých, ukáže história

Na snímke poslanec NR SR Boris Kollár (SME RODINA) počas rokovania 28. schôdze NR SR 14. marca 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Na novembrové udalosti reaguje aj Boris Kollár zo strany Sme rodina.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Líder Sme rodina Boris Kollár vníma 17. november 1989 ako deň veľkých zmien. Ale akých, to musí podľa jeho slov posúdiť v budúcnosti história národa, ktorú aktuálne tvoríme my. Napísal to na sociálnej sieti pri príležitosti 29. výročia Novembra '89.

"Mal som vtedy 24 rokov a celý život pred sebou. A v ten deň som videl prvýkrát zgrupovať sa študentov, mladých ľudí v uliciach a protestovať. Prvé, čo mi napadlo, že sa snáď zbláznili. Mal som totiž v čerstvej pamäti brutálne krvavé potlačenie sviečkového pochodu," priznal Kollár.

Na ďalší deň sa podľa jeho slov pridávali ďalší odvážlivci na tribúne. "Už nehovorili len Budaj a Kňažko či herci a študenti. Už prichádzali robotníci, policajti aj lekári, pridávala sa celá občianska spoločnosť. Nabralo to taký spád, že už sa to nedalo zastaviť. Na námestiach som bol každý večer a poctivo som si nahrával hodiny a hodiny materiálu z televízie na vtedy ešte VHS kazety. Ľudia si 'vyštrngali' vďaka študentom slobodu. Neskôr nám ju ukradli smradi a rozkradli republiku, ale to už všetci poznáte na vlastnej koži," dodal.