Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Diplomati: November 89 nás vrátil do západného civilizačného okruhu

Udalosti zo 17. novembra 1989. Foto: TASR/Peter Lenhart

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí volá slovenskú verejnosť pripomenúť si, za aké hodnoty sme spustili masový občiansky odpor pred 29 rokmi.

Bratislava 17. novembra (TASR) – V roku 1989 sa Československo "nežnou" – nenásilnou formou pridalo k vlne revolúcií občianskej spoločnosti v susednom Poľsku, Maďarsku a v komunistickom Nemecku, ktorá zvalila železnú oponu v Európe a vrátila našu spoločnosť do západného civilizačného okruhu s hodnotami, princípmi demokracie a ochrany ľudských práv. Uvádza sa to vo vyhlásení Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR k sobotnému Dňu boja za slobodu a demokraciu 17. novembra.

"Dnes sa však opäť, po takmer troch desaťročiach, vraciame do súboja s démonmi autokratického režimu: Oživujú ich – paradoxne zneužívajúc demokratický priestor slobody slova, združovania, podnikania, pohybu - novo sa rodiace extrémistické a populistické sily, živené dosahmi desaťročie trvajúcich kríz a globálnych pokusov o destabilizáciu v našom priestore,” upozorňuje rezort diplomacie.

MZVaEZ preto volá slovenskú verejnosť nielen pripomenúť si, za aké hodnoty sme spustili masový občiansky odpor pred 29 rokmi, ale aj naše ukotvenie v euroatlantických zoskupeniach – Európskej únii, NATO a Rade Európy, ktoré nám tieto hodnoty – občianske slobody, stabilitu a mier pre ekonomický a sociálny rozvoj spoločnosti garantujú.