Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia EKONOMIKA tu a teraz

J.Badida: Nižšie dodávky plynu do Európy môžu zvýšiť jeho cenu

Jozef Badida Foto: Tablet.TV

Dodávky ruského plynu na Slovensko sú už viac ako týždeň nižšie o 10 až 25 percent ako dohodnuté množstvo.


Rusko- ukrajinský konflikt má čoraz väčšie ekonomické dôsledky. Po vlne sankcii sa spor začína týkať aj dodávok plynu z Ruska do Európy. Na Slovensko ho už týždeň prúdi o desatinu až štvrtinu menej. O dôsledkoch tohto vývoja na slovenskú ekonomiku sa v rámci relácie Ekonomika:tu a teraz Richard Kvasňovský porozprával s energetickým analytik portálu energie pre vás Jozefom Badidom.

Dodávky ruského plynu na Slovensko sú už viac ako týždeň nižšie o 10 až 25 percent ako dohodnuté množstvo. „To, čo robí ruský dodávateľ Gazprom, má vplyv na ceny na európskych spotových trhoch. Za niekoľko dní stúpli o 10 percent z 270 na 300 dolárov za tisíc metrov kubických. Ak by pokles dodávok pokračoval, ceny budú ďalej stúpať,“ povedal Badida.

Drahší plyn je príťažou pre ukrajinskú ekonomiku. Naopak Rusko môže byť opäť cenovo konkurencieschopným dodávateľom pre Ukrajinu. „Vracia ho do hry, pretože potom nebude pre Ukrajinu až také zaujímavé získať plyn reverzným tokom zo západu,“ dodal Badida.

Podľa ministra hospodárstva Pavla Pavlisa Gazprom zdôvodňuje znížené dodávky zemného plynu technickými problémami nielen pre Slovensko, ale pre celú Európu.