Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia EKONOMIKA tu a teraz

Elektronické trhovisko uľahčí obchodovanie s verejnými zdrojmi

Tatiana Behrová Foto: Teraz.TV

O Elektronickom trhovisku ako novom spôsobe verejného obstarávania debatuje Richard Kvasňovský s poradkyňou ministra vnútra a koordinátorkou tohto projektu Tatianou Behrovou.


Bratislava 3. júla (TERAZ.TV) - Ministerstvo vnútra SR v utorok 1. júla spustilo prvý nástroj projektu Elektronického kontraktačného systému (EKS). Ide o Elektronické trhovisko, teda systém plne elektronizovaného zadávania ponúk a nákupov tovarov, stavebných prác alebo služieb, ktoré sú bežne dostupné na trhu. Informovala o tom na tlačovej konferencii Tatiana Behrová, poradkyňa ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a zástupcovia konzorcia, ktoré EKS pre ministerstvo dodáva.

"Elektronické trhovisko je nástrojom na zefektívnenie procesov verejného obstarávania, to je to najdôležitejšie čomu sa tešíme my verejní obstarávatelia. Proces sa skráti z troch-štyroch mesiacov na jeden týždeň," povedala Behrová. Ďalšou výhodou je podľa nej zjednodušenie administrácie a tiež tvrdí, že ide o významný protikorupčný nástroj, pretože štát, obce, či vyššie územné celky budú nakupovať v priamom prenose a celý proces bude na webe.

Dodávatelia sa od dnes môžu na internetovej stránke EKS zaregistrovať. "Dodávatelia by sa mali zaregistrovať, aby si siahli na verejné zdroje. Množstvo dodávateľov sa sťažuje, že je pre nich systém verejného obstarávania nezrozumiteľný, zložitý a že sa nevedia zaradiť medzi dodávateľov za verejné zdroje," povedala Behrová. Druhou, zatiaľ dostupnou funkciou je opisovanie predmetov zákaziek. Podľa Behrovej ju môže využiť každý, kto si myslí, že vie najlepšie zadefinovať opis predmetu zákazky. Ministrova poradkyňa odhadla, že prvé obchody na Elektronickom trhovisku by mohli prebehnúť už na jeseň.

Systém registrácie je podľa vedúceho oddelenia EKS v spoločnosti Anasoft Borisa Rybára koncipovaný tak, aby sa v ňom vedel orientovať akýkoľvek používateľ. "Okrem bublinových nápovedí, ktoré sú k dispozícii priamo na obrazovke, v ktorých je možné vidieť, čo sa dá urobiť, je k dispozícii aj centrum technickej podpory, ktoré očakáva e-maily na adrese podpora@eks.sk, respektíve na telefónnom čísle 0850 111 147. Kto by sa chcel registrovať a mal by nejaký problém, či už technický alebo vecný, môže sa pokojne obrátiť na centrum podpory," povedal Rybár. Ďalej uviedol, že pri registrácii je potrebné vyplniť požadované údaje. Po ich odoslaní sa údaje spracujú a vygeneruje sa list s autorizačnými a autentifikačnými údajmi, ktorý príde dodávateľovi poštou do vlastných rúk.

Prostredníctvom týchto údajov je potrebné registráciu dokončiť. Dodávatelia, ktorí budú chcieť obchodovať prostredníctvom Elektronického trhoviska sa budú musieť za 66-eurový poplatok registrovať v Zozname podnikateľov na Úrade pre verejné obstarávanie. Na stránke EKS sa však môžu zaregistrovať aj pred tým.

Elektronický kontraktačný systém bude mať okrem Elektronického trhoviska aj ďalšie dva nástroje. Ide o Dynamický nákupný systém, ktorý má zabezpečiť, aby sa do verejných súťaží mohlo zapojiť čo najviac dodávateľov. Tretím nástrojom je Elektronická podpora procesov, teda poskytovanie informácií, vysvetľovanie, či publikovanie dobrej praxe. Dodávateľom EKS pre ministerstvo vnútra je konzorcium Anasoft, Slovak Telekom (ST) a Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR).

Úlohou spoločnosti Anasoft je podľa jej výkonného riaditeľa Stanislava Čekovského zastrešiť aplikáciu a všetky zákonné záležitosti, ktoré súvisia s obchodovaním na Elektronickom trhovisku. "Okrem toho, že máme vyvinúť aplikáciu, dodávame aj prevádzku a celý manažment prevádzky systému," dodal. Spoločnosť ST poskytuje v rámci projektu kompletnú sieťovú a virtuálnu infraštruktúru. "Stručne povedané, taký podvozok, na ktorom beží samotný systém," vysvetlil Peter Šuba, ICT Delivery konzultant v ST. Dodal, že okrem infraštruktúry ST poskytuje aj archiváciu a zálohovanie dát, prístup na internet a sieťovú bezpečnosť. "Dnes ešte len spúšťame samotný systém a už sme zaznamenali viacero útokov," povedal Šuba.

"V rámci úlohy, ktorú bude napĺňať TASR je dominantný spôsob komunikácie a edukácie. Úlohou TASR okrem iného je aj strážiť čistotu pri zavádzaní celého systému v spolupráci s ďalšími médiami, tak aby finálny produkt zásadným spôsobom zrýchlil obchodovanie v EKS," povedal generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. TASR podľa neho v tejto chvíli splní špecifickú úlohu mediálnej agentúry a v spolupráci s oddelením obchodu a marketingu oslovuje vydavateľské domy a médiá, ktoré sa zaoberajú aj podporou podnikania a bude u nich objednávať reklamné komunikačné kampane.

Na Elektronickom trhovisku bude nakupovať štát, obec, vyšší územný celok, či organizácie, ktoré sú nimi zriadené, či majetkovo prepojené ak hodnota tovaru, služieb, či stavebných práce presahuje 1000 eur a dosahuje 134.000 eur v prípade štátu, respektíve 207.000 eur v prípade ostatných obstarávateľov. Pri stavebných prácach predstavuje horný finančný limit 5.186.000 eur.