Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia EKONOMIKA tu a teraz

Enel zo Slovenska pravdepodobne odíde aj pre zhoršené vzťahy s vládou

Lenka Ferenčáková hosťom v diskusnej relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Na trhu sa špekuluje o viacerých záujemcoch o podiel Enelu v SE. Zatiaľ jedinou firmou, ktorá oficiálne potvrdila svoj záujem, je český ČEZ.



Talianska spoločnosť Enel v snahe znížiť svoje zadlženie začala proces predaja svojich aktív. V hre je aj 66-percentný podiel v Slovenských elektrárňach (SE), dominantnom producentovi elektrickej energie na našom trhu. O pozadí možnej zmeny vlastníka v SE diskutoval Richard Kvasňovský v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz s Lenkou Ferenčákovou z portálu energia.sk.

Enel ešte teoreticky nemusí svoj podiel predať, pokiaľ by nedostal adekvátnu ponuku. Ferenčáková to však nepredpokladá. „Vzťahy medzi Enelom a vládou sú také naštrbené, že nepredpokladám, že by ostal na Slovensku. Aj v súvislosti s novou stratégiou rozvoja zameranou na Latinskú Ameriku, Blízky Východ a Afriku,“ zdôraznila Ferenčáková.

Na trhu sa špekuluje o viacerých záujemcoch o podiel Enelu v SE. Zatiaľ jedinou firmou, ktorá oficiálne potvrdila svoj záujem, je český ČEZ. „Pre ČEZ je to druhý pokus získať naše elektrárne. Ich výhoda je v tom, že dlhodobo tu pôsobia a dobre poznajú prostredie,“ dodala Ferenčáková.

Enel kúpil 66-percentný podiel v SE za 840 miliónov eur. Odhady súčasnej hodnoty podielu sa pohybujú na úrovniach vyšších ako jedna miliarda eur.