Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia EKONOMIKA tu a teraz

TABLET.TV: Brusel nás bude viac počúvať

Foto: Tablet.TV

Z. Gabrižová: Vďaka eurokomisárovi M. Šefčovičovi bude rezort dopravy intenzívnejšie komunikovať s Bruselom


25. septembra (TABLET.TV) – Novú Európsku komisiu pod vedením Jeana Claudea Junckera čaká rozhodujúca skúška, vypočúvanie v Európskom parlamente, ktoré sa začne budúci týždeň. Dôležitá bude aj pre Slovensko, pretože staronový eurokomisár Maroš Šefčovič dostal silné ekonomické portfólio – dopravu. O jeho šanciach a postavení vrámci budúcej komisie sa Richard Kvasňovský porozprával v relácii Ekonomika Tu a teraz so šéfredaktorkou portálu EurActiv.sk Zuzanou Gabrižovou.

Slovensko stále nemá dokončené veľké infraštrukturálne projekty. Potrebuje dobudovať diaľničné prepojenie východu so západom a zmodernizovať železničné trate na vyššie rýchlosti. Podľa Gabrižovej však eurokomisár Šefčovič k tomu priamo nemôže pomôcť. „Môže však intenzívnejšie komunikovať s ministerstvom dopravy, aby bolo Slovensko čo najviac pripravené využívať finančné prostriedky EÚ a aby sa mohlo napojiť na existujúce celoeurópske siete a dopravné projekty,“ zdôraznila Gabrižová, ktorá ocenila, že sa mu podaril jeho zámer. Šefčovič deklaroval záujem prejsť od administratívnej agendy v končiacej komisii k silnému ekonomickému rezortu.
Doprava priamo zamestnáva v EÚ približne 10 miliónov ľudí a predstavuje 4,6 % HDP. EÚ navyše disponuje najväčšou lodnou flotilou na svete, pričom európskymi prístavmi ročne prejde viac než 80.000 obchodných lodí.