Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia EKONOMIKA tu a teraz

TERAZ.TV: Na budúci rok sa vyplatia prvé dôchodky z druhého piliera

Foto: Teraz.TV

V relácii Tu a teraz s podtitulom EKONOMIKA debatuje Richard Kvasňovský s Vladimírom Balážom, ekonómom zo Slovenskej akadémie vied.



Bratislava 12. júna (TERAZ.TV)- Parlament na svojej aktuálnej schôdzi schválil dlho očakávanú novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Už na budúci rok sa vyplatia prvé dôchodky z druhého piliera. Zmeny sa dotýkajú viac ako 1,5 milióna sporiteľov. Novú právnu úpravu schválila veľká väčšina parlamentu, tak poslanci vládnej strany, ako aj poslanci opozície. Podľa hosťa relácie Vladimíra Baláža je pozitívna správa pre Slovensko, že politici našli konsenzus a dohodli sa. Keďže ide asi o 1 500 000 sporiteľov, pre každú politickú stranu by bolo rizikom, keby druhý pilier spochybnila.

Najvýraznejšia zmena zákona sa dotýka tzv. programového výberu, ktorý po novom zasiahne tých sporiteľov, ktorých súčet dôchodkov z 1. a 2. piliera by bol vyšší ako dôchodok len z 1. piliera. Toto sa dotkne v súčasnosti len 12% sporiteľov.

Už na budúci rok sa vyplatia prvé dôchodky z druhého piliera- anuity, suma prvých anuít by mohla byť asi 30 eúr mesačne.

To je témou relácie EKONOMIKA, v ktorej je hosťom Richarda Kvasňovského ekonóm Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied.