Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia EKONOMIKA tu a teraz

TERAZ.TV: Je dohoda Ruska s Čínou tlakom na cenu plynu pre Európu?

Jozef Badida Foto: Teraz.TV

V relácii Tu a teraz s podtitulom EKONOMIKA debatuje Richard Kvasňovský s Jozefom Badidom, analytikom portálu Energie pre Vás.



Bratislava 29. mája (TERAZ.TV)- Rusko uzatvorilo s Čínou rekordný obchodný kontrakt na dodávky zemného plynu v hodnote 40 miliárd USD na obdobie 30 rokov. Táto dohoda sa zrodila v čase, keď vrcholia rokovania o dohode medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou, ktorá by mala garantovať pokračovanie dodávok zemného plynu do Európy.

Obchodná dohoda medzi Ruskom a Čínou je zlomový moment pre obe krajiny. Čínska ekonomika potrebuje veľké zásoby zemného plynu a Rusko potrebuje ďalšieho významného zákazníka- odberateľa zemného plynu. Ruská federácia má obrovské zásoby zemného plynu, pri súčasnom spôsobe ťažby až na 53 rokov. Aj po uzatvorení kontraktu s Čínou sa na tomto fakte nič nezmení- zásoby sa takto znížia na len približne 50 rokov. Ruskí dodávatelia budú schopní pokryť potreby odberateľov v Európe aj v Číne- kapacity na to majú.

Novým plynovodom Sila Sibíri, ktorým bude Rusko dodávať zemný plyn pre Čínu by mali prvé dodávky prúdiť do 5 rokov. V tomto období bude zároveň dostavaný aj plynovod South Stream z Ruska do Európy, ktorý zvýši prepravu zemného plynu do Európy dvojnásobne oproti súčasnému stavu na 160 miliárd metrov kubických.

Podpísanie obchodného kontraktu Ruska s Čínou môže byť aj istým vylepšovaním si pozície Ruska pri súčasných rokovaniach medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ o pokračovaní dodávok zemného plynu do Európy a zároveň tlakom na zvýšenie cien.

To je témou relácie EKONOMIKA, v ktorej je hosťom Richarda Kvasňovského Jozef Badida, analytik portálu Energie pre Vás.