Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nákladné Cargo dosiahlo vlani zisk, pomohli mu kompenzácie od štátu

Ilustračné foto Foto: TASR

Firma pritom na rok 2013 pôvodne plánovala stratu 24,88 milióna eur.

Bratislava 19. marca (TASR) - Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) dosiahol za minulý rok zisk vo výške 262.000 eur. Firma pritom na rok 2013 pôvodne plánovala stratu 24,88 milióna eur.

K takémuto výsledku pomohli spoločnosti podľa hovorcu Martina Halandu najmä zaúčtované kompenzácie za dopravnú cestu za rok 2010. Tie boli vo výške 69,9 milióna eur a vyplývali z vládneho materiálu o konsolidácii nákladnej železničnej dopravy.

Zároveň sa však podľa Halandu v závere roka vytvorili opravné položky na vybrané skupiny majetku, pri ktorých boli prehodnotené ich zostatkové hodnoty vzhľadom na ich prevádzkový a trhový potenciál v budúcnosti. "To pôsobilo opačne ako kompenzácie," priblížil Halanda. Znamená to, že účtovne zhoršili hospodárenie spoločnosti.

Firma v priebehu minulého roka prepravila 36,3 milióna ton tovaru. Oproti plánu to predstavovalo nárast o 2 % a oproti roku 2012 to znamenalo zvýšenie o 3 %, čiže zhruba o jeden milión ton tovaru.

Priaznivo sa podľa Halandu vyvíjali aj tržby firmy z poplatkov z medzinárodnej prepravy nákladných vozňov a tiež tržby za opravy koľajových vozidiel v externom prostredí. Tento výsledok hospodárenia spoločnosti je po druhej predbežnej závierke, v spoločnosti momentálne prebieha audit.