Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

3 plus 1 dôvod, prečo sa zaujímať o Trh s plynom

Foto: Trh s plynom

Chcete sa lepšie orientovať v plynárenskom biznise? Fundamenty najviac ovplyvňujúce vývoj cien, projekty meniace plynárenskú mapu Európy a najmä úloha plynu na ceste k nízkouhlíkovej budúcnosti.

Bratislava 2. mája (OTS) - O týchto témach sa bude diskutovať na konferencii Trh s plynom 2019 v Modre v dňoch 27. - 28. mája 2019.

1. ČO OVPLYVŇUJE CENY PLYNU
Vývoj zemného plynu na burze do významnej miery ovplyvňujú cenové pohyby uhlia, elektriny aj ropy. Okrem korelácie s týmito komoditami stále zohráva úlohu aj fakt, že časť ceny plynu je naviazaná na tzv. olejový vzorec. K ďalším fundamentom patrí aj počasie alebo cena emisných povoleniek, ktorá iba nedávno, počas apríla 2019, atakovala hranicu 27 eur za tonu - najviac za posledných desať rokov.

„Okrem toho plyn citlivo reaguje aj na svoju bilanciu dopyt - ponuka. Ak rastie spotreba plynu a na strane jeho dodávok sa vyskytnú nejaké problémy, napríklad neplánované odstávky v ťažbe, alebo v preprave, plyn na to zareaguje prudkým rastom,“ hovorí analytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX, ktorý bude na konferencii Trh s plynom 2019 diskutovať so zástupcami dodávateľov energií aj odborníkom z rakúskeho hubu CEGH, ktorý je popredným centrom obchodovania s plynom v strednej a východnej Európe.

Vlani sa burzové ceny plynu nevyvíjali priaznivo. V prípade významných priemyselných odberateľov sa tento vývoj podpísal pod ich hospodársky výsledok.

Najvhodnejším nástrojom, ktorý pomáha obmedziť vplyv zmien cien energií na podnikanie je diverzifikácia nákupu v čase. Ďalšou možnosťou je produkt úplného zafixovania ceny na stanovené obdobie,“ pripomína Peter Kučera zo spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, ktorý bude tiež jedným z prednášajúcich na konferencii.

Komodita ale tvorí iba časť koncovej ceny. Výslednú sumu, ktorú platia odberatelia vo faktúrach, pozostáva z veľkej časti z regulovaných poplatkov.

2. INFRAŠTRUKTÚRNE PROJEKTY
Plynárenská mapa Európy sa mení. Jeden z pilierov energetickej únie EÚ je integrovaný trh s plynom. „Zásobovanie zemným plynom je bezpečné. Od poslednej krízy z roku 2009 sa dobudovalo množstvo prepojovacích plynovodov,“ zdôrazňuje Ján Klepáč, výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu, ktorý bude moderovať blok s podtitulom Nové cesty a budúcnosť zemného plynu. Názory krajín na plynovody sa líšia. Projekt, ktorý dnes spôsobuje najväčšie politické a podnikateľské pnutie, je Nord Stream 2. Slovensko patrí k jeho hlasitým odporcom, pretože väčšina plynu by tiekla do Európy cez severovýchod Nemecka. Scenárov však existuje viacero. Ani prípadný odklon prepravy cez Ukrajinu by Eustream nemusel ukrátiť o príjmy z tranzitu, ak dokáže úspešne presadiť svoje rozvojové projekty. V budúcnosti by navyše aj v našom regióne mohol väčšiu rolu zohrať dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG). O víziách rozvoja LNG terminálu v poľskom Świnoujście bude rozprávať hosť zo zahraničia.

3. NÍZKOUHLÍKOVÁ BUDÚCNOSŤ
Dianie na slovenskom trhu so zemným plynom výrazne ovplyvňuje európska legislatíva. Na nové výzvy v postupnej dekarbonizácii musia reagovať obchodníci, tvorcovia legislatívy, prevádzkovatelia infraštruktúry, ako aj odberatelia. Účasť ich zástupcov na konferencii je zárukou kvalitnej diskusie.

V súčasnosti tvorí zemný plyn pätinu európskeho energetického mixu. Na základe dekarbonizačných scenárov, ktoré minulý rok predstavila Európska komisia, by do roku 2030 mal zostať tento podiel rovnaký v súčasnosti. Aj stagnujúca ťažba na významných ložiskách predznamenáva, že produkcia plynu v EÚ sa bude znižovať. „Do roku 2050 bude podiel plynu, ak sa chceme dostať ku klimatickej neutralite, výrazným spôsobom klesať,“ konštatuje Lívia Vašáková zo Zastúpenia EK na Slovensku.

V budúcnosti ale môže plyn plniť novú úlohu. „Vďaka rozvoju nových technológií sa môže plyn, a to aj vo forme bioplynu, biometánu, či ako vodík, stať dôležitým partnerom obnoviteľných zdrojov energií,“ predpovedá Peter Kučera, riaditeľ sekcie predaja – hromadný trh spoločnosti SPP.

4. VÝHODA PRE VAŠE PODNIKANIE
Pre firmy je zásadné zabezpečiť si stabilné a predvídateľné ceny zemného plynu a kvalitné služby. Podnety od prednášajúcich, ktorí vystúpia v rámci odborného programu konferencie Trh s plynom 2019, a tiež inšpiratívne rozhovory s ďalšími prítomnými odborníkmi pomôžu nakopnúť vaše podnikanie.

Využite ponúkané príležitosti naplno a získajte nové impulzy pre váš biznis! Konferencia Trh s plynom 2019 je ideálnym miestom pre získanie nových kontaktov a odbornú diskusiu o aktuálnych témach. Doprajte si najvyšší konferenčný štandard v konštruktívnej atmosfére konferencie na plný plyn. Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo hospodárstva SR.

Podrobnejšie informácie nájdete na www.energoforum.sk.