Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

A. Babiš chce vlastnú banku, cez fond Hartenberg Capital aj LBBW

Andrej Babiš Foto: idnes.cz

Hartenberg sa o LBBW zaujímal už pred niekoľkými mesiacmi, doteraz však jeho zástupcovia tvrdili, že ponuku stiahol. Teraz už ale potvrdzujú, že sa o LBBW aj naďalej uchádzajú.

Praha 17. októbra (TASR) - Vlastník koncernu Agrofert a líder politického hnutia ANO 2011 Andrej Babiš sa snaží získať bankovú licenciu. A cesta k nej môže viesť cez prevzatie jedenástky na českom bankovom trhu - LBBW. Informoval o tom dnes server iHNed.cz.

Babiš sa o dcéru nemeckého finančného ústavu LBBW zaujíma prostredníctvom fondu súkromného kapitálu Hartenberg Capital. Ten vznikol len tento rok a Babiš chce prostredníctvom neho zainvestovať celkovo 5 miliárd Kč (194,70 milióna eur). Fond riadia bývalý investičný riaditeľ skupiny Penta Jozef Janov a šéf akvizícií Agrofertu Libor Němeček.

Hartenberg sa o LBBW zaujímal už pred niekoľkými mesiacmi, doteraz však jeho zástupcovia tvrdili, že ponuku stiahol. Teraz už ale potvrdzujú, že sa o LBBW aj naďalej uchádzajú. "Naša ponuka stále platí, no sme až druhí v poradí," povedal pre české Hospodárske noviny Janov. Presnú výšku ponuky komentovať nechcel. Priznal ale, že je nižšia než v prípade Českej sporiteľne.

Česká LBBW, ktorá sa v 1. polroku tohto roka dostala do straty 12 miliónov Kč, je na predaj už niekoľko rokov a momentálne má k nej najbližšie práve Česká spořitelna. Stuttgartské vedenie banky ju uprednostnilo z troch záujemcov a v súčasnosti sa intenzívne vyjednáva o tom, za akých podmienok by sporiteľňa LBBW prevzala. Tá za banku ponúka asi 50 miliónov eur. Zároveň ale žiada, aby si LBBW problematické úvery ponechala.