Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

A. Danko: Peniaze z osobitného odvodu pôjdu slovenským výrobcom

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR - Martin Baumann

Národná rada (NR) SR zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce schválila začiatkom decembra.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Suma, ktorá sa vyberie na osobitnom odvode pre obchodné reťazce, konečne podľa predsedu SNS a Národnej rady (NR) SR Andreja Danka nepôjde do západných štátov, ale pôjde slovenským výrobcom. Danko to zdôraznil v závere rozpravy k vetovanému zákonu o osobitnom odvode z dielne národniarov.

"Naozaj, nie je to žiadna fráza, zisk z obchodných reťazcov odchádza do zahraničia," uviedol Danko. Kritizoval obchodné reťazce, že sú podľa neho arogantné a diktujú slovenským výrobcom. "Myslím si, že je to jediný nástroj, ako im dať po ušoch, ako dostať peniaze k potravinárom, k slovenským výrobcom," dodal šéf národniarov.

Myslí si tak, že sú oblasti, v ktorých štát musí ukázať, že si "z nás nebude robiť nejaký obchodný reťazec srandu". Pripustil ale, že sú v činnosti obchodných reťazcov na Slovensku aj pozitívne veci. Zároveň však prosil manažérov reťazcov, aby si viac všímali aj slovenský šport či kultúru.

Národná rada (NR) SR zákon o osobitnom odvode pre obchodné reťazce schválila začiatkom decembra. Na základe neho by mali od januára budúceho roka platiť reťazce osobitný odvod vo výške 2,5 % z ich čistého obratu. Prezident Andrej Kiska však právnu normu nepodpísal a vrátil ju poslancom späť do parlamentu. Namietal, že nový osobitný odvod je nesystémový nástroj, ktorý diskriminuje niektoré obchodné reťazce.

Prečítajte si aj: