Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

A. DANKO: SNS protestuje proti súhlasu vlády s predajom podielu v SSE

Predseda SNS Andrej Danko Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa národniarov je nemysliteľné, aby o podobnom megapredaji a odovzdaní manažérskej kontroly finančnej skupine vláda mlčala.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti tomu, že vláda Slovenskej republiky "potichu odklepla" súhlas s prevzatím 49 % podielu Stredoslovenskej energetiky (SSE) Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH).

Pre TASR to vyhlásil predseda SNS Andrej Danko s tým, že je "škandalózne, že slovenská verejnosť sa o tomto fakte dozvedá z českých médií".

Podľa národniarov je nemysliteľné, aby o podobnom megapredaji a odovzdaní manažérskej kontroly finančnej skupine vláda mlčala. SNS podľa Danka už niekoľkokrát upozorňovala, že strategické energetické a infraštruktúrne aktíva musí kontrolovať štát, pretože je to vec národnoštátneho záujmu. "Premiér Robert Fico napriek svojim predvolebným vyhláseniam, že jeho vláda nebude privatizovať strategické podniky, robí presný opak, rozpredáva ich finančným skupinám a ani sa neusiluje o väčšiu kontrolu nad nimi," tvrdí predseda SNS.

SNS  preto "opäť vyzýva na koncepčné opatrenia a zmenu zákonov, aby Slovensko nestrácalo peniaze prostredníctvom únikov na ziskoch a daniach do zahraničia cez zahraničné megakoncerny. Navyše zbavovanie sa podielov v strategických podnikoch považuje SNS za zločin proti záujmom Slovenska a slovenských občanov".

Česká spoločnosť EPH získala na piatkovom (30.8.) valnom zhromaždení Stredoslovenskej energetiky od slovenskej vlády, reprezentovanej Fondom národného majetku (FNM), súhlas s prevzatím 49 % firmy. Informoval o tom server motejlek.cz.

Skupina vlastnená Petrom Kellnerom, Danielom Křetínským, Patrikom Tkáčom a J&T získa nad spoločnosťou aj manažérsku kontrolu. Za podiel zaplatí jednej z dcér francúzskeho Electricité de France približne 400 miliónov eur. SSE vlani zarobila vyše 81 miliónov eur.

Vláda sa pôvodne chcela dožadovať väčšej kontroly nad Stredoslovenskou energetikou, ale túto svoju požiadavku podľa motejlek.cz nakoniec stiahla. EPH už v súčasnosti vlastní 49 percent Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), tento podiel holding kúpil tiež od zahraničných spoluvlastníkov. Zvyšok rovnako ako v prípade SSE vlastní štát.

Podľa hovorkyne FNM SR Miriam Žiakovej je návrh novej akcionárskej zmluvy v rokovacom procese a fond nebude k jej obsahu do podpísania poskytovať žiadne vyjadrenia. "Pričom cieľom rokovaní je vyrokovať lepšie podmienky pre štát," podotkla pre TASR.


Predaj akcií SSE českému EPH musí ešte odsúhlasiť Protimonopolný úrad

Predaj 49 % akcií Stredoslovenskej energetiky (SSE) českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) si musí ešte počkať na stanovisko slovenského Protimonopolného úradu (PMÚ). Práve to je nevyhnutné na to, aby celá transakcia prebehla. Podľa analytika energy analytics Michala Hudeca sa toto rozhodnutie predbežne očakáva v októbri.

"Za predpokladu, že si PMÚ nevyžiada ďalšie informácie, čo by rozhodnutie vo veci mohlo oddialiť," opísal Hudec pre TASR. EPH získala na piatkovom (30.8.) valnom zhromaždení SSE od slovenskej vlády, reprezentovanej Fondom národného majetku (FNM), súhlas s prevzatím 49 % firmy. Informoval o tom server motejlek.cz.

Podľa Hudeca je takáto dohoda na úrovni valného zhromaždenia, kde štát súhlasí s transakciou, posledným krokom na akcionárskej úrovni. "Samotná transakcia však bude môcť prebehnúť až so súhlasným stanoviskom PMÚ," zdôraznil.

Zmena vlastníckej štruktúry by podľa analytika nemala mať vplyv na ceny energií pre koncových spotrebiteľov. Aj naďalej bude o cenových stropoch rozhodovať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a v neregulovaných segmentoch stráži cenu konkurencia na trhu, ktorá je dôsledkom pôsobenia viacerých hráčov. "Ak jeden z nich zmení svoju vlastnícku štruktúru, neznamená to, že sa nebude musieť i naďalej správať trhovo a konkurenčne," dodal Hudec.

V prípade, že by česká spoločnosť chcela kupovať aj ďalšie podiely v slovenských energetických firmách, PMÚ sa na tieto obchody bude podľa analytika dívať čoraz prísnejšie. "Podobne ako prípadný veľký štátny monopol, tak i veľký súkromný monopol by mal pre trh negatívne dôsledky," upozornil Hudec. Preto v praxi ďalšie nákupy EPH na trhu s elektrinou a plynom skôr nepredpokladá.