Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

A. Doležal: Treba pomôcť celému cestovnému ruchu, nielen niektorým

Na snímke minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Foto: TASR - Martin Baumann

Podotkol, že rezort dopravy sa pokúšal znížiť DPH na zvýšenie konkurencieschopnosti, pričom teraz sa má využiť DPH ako nástroj pomoci.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Namiesto zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) len pre niektorých, ako sú vleky či akvaparky, by bolo lepšie pomôcť celému sektoru cestovného ruchu. V reakcii na návrh, ktorý bol predložený v parlamente, to počas štvrtkového live streamu na sociálnej sieti uviedol minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Deklaroval však, že sa teší z akejkoľvek iniciatívy, ktorá pomôže cestovnému ruchu.

Sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa mohla dočasne znížiť na 10 % podľa pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o DPH, ktorú predložil poslanec Miloš Svrček (Sme rodina). Týkalo by sa to lanoviek, lyžiarskych vlekov či umelých kúpalísk. Dôvodom je situácia na trhu s energiami. O tomto návrhu by poslanci mohli rozhodnúť na ďalšej riadnej schôdzi parlamentu, ktorá sa začína 29. novembra.

"Trochu ma mrzí, že to išlo mimo ministerstva dopravy," skonštatoval Doležal. Rešpektuje však, že ide o poslanecký návrh. Podľa jeho informácií sa rokovania o tomto návrhu ešte úplne neskončili. Myslí si, že by bolo lepšie pomôcť komplexnejšie celému sektoru. Podotkol, že rezort dopravy sa pokúšal znížiť DPH na zvýšenie konkurencieschopnosti, pričom teraz sa má využiť DPH ako nástroj pomoci.