Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Á. ÉRSEK: SR a Omán by mohli uzavrieť spoluprácu v oblasti turizmu

Na archívnej snímke minister dopravy a výstavby SR Árpád Érsek. Foto: TASR - Martin Baumann

Na tento účel má krajina pripravený projekt rozvoja cestovného ruchu do roku 2040 a venuje sa mu celé jedno ministerstvo, priblížil slovenský minister dopravy.

Maskat 17. októbra (TASR) – Omán, rovnako ako Slovensko, vidí v rozvoji turizmu obrovský potenciál. Na tento účel má krajina pripravený projekt rozvoja cestovného ruchu do roku 2040 a venuje sa mu celé jedno ministerstvo, priblížil slovenský minister dopravy Árpád Érsek počas aktuálnej pracovnej návštevy Maskatu. V metropole Ománu je ako súčasť slovenskej delegácie vedenej vicepremiérom Petrom Pellegrinim.

Pripomenul, že túto krajinu v Perzskom zálive navštívilo doteraz už asi 4000 turistov zo Slovenska. „Sú tu krásne miesta pre turistiku, obdivovateľov mora. Myslím si, že sme sa zhodli na tom, čo by sme mohli spraviť, aby neletelo na Slovensko prázdne lietadlo,“ konštatoval Érsek.

V prvom rade je to otázka zjednodušenia vízovej povinnosti, na čom sa už pracuje. „Otvorili sme možnosť leteckého prepojenia Bratislavy s ich hlavným mestom. V súčasnosti sa musí prestupovať v Dubaji,“ upozornil minister. Takéto spojenie by podľa neho mohlo fungovať len v určitých mesiacoch, keď je o to záujem.

Pre Ománcov môžu byť na Slovensku podľa Érseka zaujímavé napríklad liečebné kúpele či termálna voda. Je však potrebné nadviazať lepšiu spoluprácu medzi obidvoma krajinami a spraviť turistickým možnostiam dobrú reklamu. Tomu môže pomôcť napríklad memorandum o spolupráci v oblasti cestovného ruchu, na ktorého príprave sa počas rokovaní v Maskate dohodli s miestnymi partnermi.

Jeho súčasťou by mohla byť pomoc pri prezentácii druhej krajiny na vzdialených trhoch. „Dohodli sme sa na tom, že si budeme vymieňať ponuky. To by malo byť zahrnuté v tom memorande, je to pozitívny krok a nevidím dôvod, prečo by sme to nedotiahli do konca,“ doplnil Érsek.

Celkovo vyzdvihol príležitosti, ktoré Omán pre slovenských podnikateľov ponúka. „Je tu možnosť napríklad potravinárskych vecí, stavebných vecí. Toto je už na nich. Štát musí vytvoriť podmienky a potom to už ľudia medzi sebou vybavia,“ dodal počas cesty v metropole Ománu.