Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

A. KISKA: Štát musí vytvárať také podmienky, aby sa oplatilo pracovať

Andrej Kiska, archívne foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Počas návštevy Veľtrhu práce Profesia days diskutoval prezident SR s viacerými vystavovateľmi a návštevníkmi, zaujímal sa o ich problémy pri získavaní pracovníkov.

Bratislava 1. marca (TASR) - Veľtrh práce Profesia days, ktorý sa začal dnes v Bratislave, navštívil popoludní prezident SR Andrej Kiska. Počas prehliadky expozícií diskutoval s viacerými vystavovateľmi a návštevníkmi, zaujímal sa o ich problémy pri získavaní pracovníkov.

"Štát musí vytvárať také podmienky, aby sa ľudom oplatilo pracovať, aby ich príjem znamenal kvalitatívnu zmenu v živote. Zamestnávatelia často hovoria o vysokom odvodovom zaťažení, o tom, že zamestnávanie na Slovensku začína byť nekonkurencieschopné so zahraničím, a preto bude nevyhnutné, aby sa tým exekutívna začala zaoberať," povedala hlavu štátu pre TASR.

Podľa jeho slov okolité krajiny už upravili podmienky pre zamestnávanie cudzincov a vyjadril presvedčenie, že aj ministerstvo hospodárstva v spolupráci s ministerstvom vnútra zjednodušia procesy tak, aby slovenskí zamestnávatelia mali dostatok pracovnej sily a nepresťahovali svoje fabriky do zahraničia.

"Verím, že reforma školstva počíta aj s potrebami pracovného trhu," zdôraznil Kiska.

Veľtrh práce, na ktorom sa zúčastňuje vyše 170 vystavovateľov, končí vo štvrtok 2. marca.