Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

A. Merkelová: Spor USA a Číny zasiahol aj nemeckú ekonomiku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Nemecká kancelárka tiež uviedla, že je stále šanca na odchod Británie z Európskej únie (EÚ) s dohodou.

Berlín 11. septembra (TASR) - Obchodný konflikt medzi Spojenými štátmi a Čínou zasiahol aj Nemecko, ktoré sa tradične spolieha na vývoz, ako na motor svojej ekonomiky. Uviedla to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová v prejave v dolnej komore parlamentu.

"Máme neistotu v medzinárodnom obchode v dôsledku konfliktu medzi USA a Čínou, čo má samozrejme vplyv na proexportný štát, ako je Nemecko," povedala Merkelová v Bundestagu.

Kancelárka tiež uviedla, že je stále šanca na odchod Británie z Európskej únie (EÚ) s dohodou. No v prípade, že sa tak nestane, Berlín je pripravený aj na neriadený brexit bez dohody o prechodnom období.

„Stále máme šancu na riadený brexit a nemecká vláda bude robiť všetko pre to, aby to bolo možné, až do posledného dňa. Ale tiež hovorím, že sme pripravení aj na neriadený brexit,“ povedala Merkelová parlamentu.

"Faktom však zostáva, že po vystúpení Británie budeme mať za dverami silného ekonomického konkurenta, aj keď chceme udržať tesnú hospodársku, zahraničnú a bezpečnostnú spoluprácu a priateľské vzťahy," dodala Merkelová.