Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Adidas vykázal vo 4. štvrťroku stratu vyše 500 mil. eur

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Spoločnosť v stredu oznámila, že vo 4. štvrťroku zaznamenala čistú stratu 512 miliónov eur oproti zisku 202 miliónov eur v poslednom kvartáli 2021.

Herzogenaurach 8. marca (TASR) - Nemecký výrobca športovej obuvi a oblečenia Adidas oznámil za 4. kvartál minulého roka stratu vyše 500 miliónov eur, zatiaľ čo v rovnakom období predchádzajúceho roka vykázal čistý zisk nad 200 miliónov eur. Stratu evidovala firma aj v prípade pokračujúcich operácií. Tržby sa síce zvýšili, avšak iba minimálne, navyše, tržby bez započítania kurzových vplyvov mierne klesli. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Spoločnosť v stredu oznámila, že vo 4. štvrťroku zaznamenala čistú stratu 512 miliónov eur oproti zisku 202 miliónov eur v poslednom kvartáli 2021. Strata z pokračujúcich operácií dosiahla 482 miliónov eur. V rovnakom období predchádzajúceho roka spoločnosť vykázala zisk z pokračujúcich operácií na úrovni 123 miliónov eur.

Celkové tržby sa medziročne zvýšili o 1 % na 5,20 miliardy eur. V prípade očistenia o kurzové vplyvy sa tržby o 1 % znížili, pričom do výsledkov firma započítala stratu vo výške zhruba 600 miliónov eur v dôsledku ukončenia spolupráce s americkým rapperom Ye, známym predtým pod menom Kanye West, pre jeho antisemitské výroky.

Za celý rok 2022 dosiahli tržby 22,5 miliardy eur, čo oproti predchádzajúcemu roku predstavuje rast zhruba o 6 %. V prípade nezapočítania kurzových vplyvov sa tržby za minulý rok zvýšili o 1 %.

Ako povedal generálny riaditeľ spoločnosti Björn Gulden, rok 2023 bude prechodný, ktorý by mal vytvoriť základy pre úspešnejšie roky 2024 a 2025. Tento rok očakáva Adidas pokles tržieb po úprave o kurzové vplyvy v hornej časti jednociferného pásma. Zároveň počíta s prevádzkovou stratou okolo 700 miliónov eur, keďže výsledky naďalej ovplyvňuje ukončenie spolupráce s Westom.

V súvislosti s výsledkami firma zároveň uviedla, že za rok 2022 plánuje výrazne znížiť dividendu. Ako informovala, na výročnom valnom zhromaždení 11. mája chce vedenie spoločnosti navrhnúť vyplatenie dividendy na úrovni 0,70 eura/akcia. Na porovnanie, za predchádzajúci rok vyplatil Adidas dividendu na úrovni 3,30 eura/akcia.