Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Administratíva USA schvaľuje ropný projekt Willow na Aljaške

Na leteckej fotografii z roku 2019, ktorú poskytla spoločnosť ConocoPhillips, sa nachádza prieskumný vrtný tábor na navrhovanom mieste ropného projektu Willow na severnom svahu Aljašky. Foto: TASR/AP

Toto oznámenie prichádza deň po tom, ako administratíva uviedla, že zakáže alebo obmedzí vŕtanie v niektorých iných oblastiach Aljašky a Severného ľadového oceánu.

Washington 13. marca (TASR) - Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v pondelok oznámila, že schvaľuje kontroverzný veľký ropný projekt Willow na severe Aljašky. Ide o jedno z najvýznamnejších klimatických rozhodnutí prezidenta, ktoré ekológovia pravdepodobne odsúdia, keďže je v rozpore s jeho sľubmi. TASR o tom informuje na základe správy AP.

Toto oznámenie prichádza deň po tom, ako administratíva uviedla, že zakáže alebo obmedzí vŕtanie v niektorých iných oblastiach Aljašky a Severného ľadového oceánu.

Bidenova administratíva umožní v prípade Willow vŕtať na troch miestach. Developer projektu ConocoPhillips povedal, že celkovo tam počíta s približne 219 vrtmi. Štvrté miesto vŕtania navrhované v rámci projektu bude zamietnuté.

Klimatickí aktivisti sú pobúrení, že Biden je otvorený projektu, ktorý podľa nich ohrozuje prezidentov "klimatický odkaz". A predstavuje porušenie sľubu z Bidenovej kampane o zastavení nových ropných vrtov na verejných pozemkoch.

Rozhodnutie administratívy pravdepodobne nebude posledným slovom v tomto projekte, očakávajú sa súdne spory od environmentálnych skupín.

Projekt Willow spoločnosti ConocoPhillips na Aljaške by mohol produkovať až 180.000 barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne, vytvoriť 2500 pracovných miest počas výstavby a 300 dlhodobých pracovných miest. Môže tiež generovať miliardy dolárov na licenčných poplatkoch a daňových príjmoch pre federálnu, štátnu a miestnu samosprávu.