Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Advokáti: Zápis do Registra partnerov verejného sektora má problémy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa nich spočívajú najmä v nemalej a zbytočnej administratívnej záťaži, v technických problémoch systému a v nepredvídateľnosti postupu registrového súdu.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Zápis do Registra partnerov verejného sektora (RPVS) prináša v praxi problémy. Upozornila na to advokátska kancelária Ružička Csekes, ktorá je oprávnenou osobou pre rad firiem obchodujúcich so štátom. Podľa jej právnikov Jána Azuda a Ivana Šafranka je dobrý úmysel nového protischránkového zákona pri praktickej realizácii podkopávaný nedostatkami.

"Spočívajú najmä v nemalej a zbytočnej administratívnej záťaži, v technických problémoch systému a v nepredvídateľnosti postupu registrového súdu," skonštatovali v tlačovej správe. Právnici ocenili cieľ nového zákona. Podľa nich je správne, aby verejnosť poznala skutočných vlastníkov firiem, ktoré robia obchody so štátom. Vyčítali však, že legislatíva prináša administratívnu záťaž pre nadnárodné korporácie, pri ktorých sa do RPVS zapisujú členovia vrcholového manažmentu.

"V prípade takýchto spoločností totiž bežne napĺňajú definíciu vrcholového manažmentu desiatky až stovky osôb," uviedol Azud s tým, že registráciu komplikujú aj technické problémy. "Elektronický spôsob registrácie prináša v praxi obrovské množstvo problémov, o ktorých registrový súd možno ani nevie," vysvetlil.

Formuláre zápisov a verifikačné dokumenty obsahujúce väčšie množstvo údajov systém podľa Azuda nevie opakovane načítať, prílohy bežne neprechádzajú, formulár niekedy neakceptuje väčšie množstvo zapísaných údajov a odošle sa len čiastočne. "Námietky pri odmietnutí zápisu nemôžete podať ihneď, musíte čakať, kým si systém 'uvedomí', že bol návrh odmietnutý, čo trvá aj celý pracovný deň," opísal.

Ďalšou rovinou problémov pre partnerov verejného sektora a oprávnené osoby je postup registrového súdu, upozornil právnik. "Rozhodovanie vyšších súdnych úradníkov je nekonzistentné. Prax sa neustále mení a často môžeme napriek desiatkam zrealizovaných zápisov len s napätím očakávať, či bude nasledujúci zápis vykonaný," kritizuje Azud.

Ministerstvo spravodlivosti v reakcii na kritiku uviedlo, že väčšie problémy už v súčasnosti neeviduje. Hovorca rezortu Peter Bubla pripomenul, že v prechodnom období, do konca júla, bolo na Okresný súd v Žiline doručených 12.673 návrhov na zápis do RPVS.

"Samozrejme, asi nikdy nie je možné na sto percent zaručiť, že všetko pôjde krátko po spustení ostrej prevádzky hladko. Zvlášť pri takomto systéme. Na začiatku sme nejaké problémy aj evidovali a riešili. V každom prípade platí, že ak sa vyskytnú, sme pripravení na ne reagovať a odstrániť ich v čo najkratšom možnom čase," deklaroval Bubla.

Čo sa týka zápisu členov vrcholového manažmentu spoločností, hovorca pripomenul, že zákon vychádza z európskej legislatívy, kde emitenti cenných papierov požívajú osobitný režim spočívajúci v tom, že namiesto konečných užívateľov výhod sa uvádzajú členovia vrcholového manažmentu. "Dôvodom je to, že emitenti cenných papierov, ktorí sú obchodovateľní na burze, sú nútení podriadiť sa pomerne prísnym pravidlám uverejňovania informácií o vlastníckej štruktúre," ozrejmil.

"Napriek pomerne veľkému náporu návrhov sa nestalo, že by okresný súd nevybavil návrh v zákonnej desaťdňovej lehote," reagoval Bubla ohľadom údajnej nekonzistentnosti rozhodovania vyšších súdnych úradníkov. Pripomenul, že registračné konanie je od počiatku koncipované ako formalizované konania, čo umožňuje realizáciu registrácie v pomerne krátkom čase. Predseda OS v Žiline podľa Bublu zatiaľ ani raz nevyužil oprávnenie predĺžiť lehotu na vybavenie vecí o ďalších desať dní. Denný nápad pritom kolíše od 300 do 700 vecí.