Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Aerolínie Cathay Pacific znížili stratu v 1. polroku o viac než pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vývoj tržieb výrazne ovplyvnila osobná preprava.

Hongkong 11. augusta (TASR) - Hongkonská letecká spoločnosť Cathay Pacific Airways oznámila za 1. polrok prudký pokles tržieb, stratu z minulého roka však dokázala znížiť o viac než pätinu. Prepad v oblasti prepravy cestujúcich pomohol čiastočne vykompenzovať vyšší dopyt po nákladnej doprave a rozsiahle prepúšťanie.

Spoločnosť v stredu informovala, že tržby za 1. polrok dosiahli 15,85 miliardy hongkonských dolárov (1,74 miliardy eur). V medziročnom porovnaní to predstavuje pokles o 42,7 %.

Vývoj tržieb výrazne ovplyvnila osobná preprava. Počet cestujúcich Cathay Pacific klesol v 1. polroku o 96,4 % na 157.000. V rovnakom období minulého roka prepravila spoločnosť 4,39 milióna cestujúcich. Tržby z osobnej prepravy sa znížili o 72,2 %, na druhej strane sa zvýšili tržby z nákladnej prepravy.

Rast tržieb z nákladnej dopravy bol však minimálny a firma nepriaznivú situáciu riešila najmä prostredníctvom znižovania počtu pracovných miest a iného skresávania nákladov. Stratu tak dokázala znížiť o približne 23 % na 7,57 miliardy HKD. V 1. polroku minulého roka predstavovala strata Cathay Pacific takmer 9,9 miliardy HKD.

(1 EUR = 9,1228 HKD)