Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Aerolínie musia platiť odškodné aj pri meškaniach nadväzných letov

Foto: TASR/AP

Vyplýva to z dnešného rozsudku Európskeho súdneho dvora ktorý je najvyšším súdom rozhodujúcim v záležitostiach práva EÚ.

Luxemburg 26. februára (TASR) - Zákazníci leteckých spoločností, ktorí využívajú možnosť letieť prostredníctvom jedného alebo viacerých prestupov, majú nárok na odškodné, ak sa do cieľovej destinácie dostanú s oneskorením viac ako troch hodín.

Vyplýva to z dnešného rozsudku Európskeho súdneho dvora (ECJ), ktorý je najvyšším súdom rozhodujúcim v záležitostiach práva EÚ.

Súd rozhodoval v prípade podania ženy cestujúcej z Nemecka do Paraguaja s prestupmi vo Francúzsku a Brazílii. Prvý let z Nemecka meškal dve a pol hodiny, čím stratila možnosť stihnúť svoj pôvodne zarezervovaný nasledujúci let, pričom do Paraguaja pricestovala o 11 hodín neskôr oproti plánu.

Francúzska letecká spoločnosť Air France jej mala podľa rozhodnutia nemeckého súdu zaplatiť odškodné 600 eur, voči čomu sa francúzske aerolínie odvolali. Nemecký súd sa následne obrátil na ECJ so žiadosťou o výklad smerníc EÚ o odškodnom v civilnej leteckej doprave.

Európsky súd so sídlom v Luxemburgu rozhodol, že v prípade posudzovania nároku na odškodné z titulu omeškania letu sa pri letoch s prestupmi za rozhodujúci posudzuje príchod do cieľovej destinácie, pretože hodnotenie meškania pri jednotlivých segmentoch celkovej prepravy tvorenej viacerými prestupmi by "vytváralo podmienky neoprávneného nerovného zaobchádzania".

Súd v roku 2009 v prelomovom prípade posudzujúcom nároky cestujúcich leteckou dopravou prvýkrát rozhodol o tom, že cestujúcim musia letecké spoločnosti poskytnúť odškodné nielen v prípade zrušenia letu, ale i omeškania. Cestujúci majú nárok na odškodné vo výške od 250-600 eur, pripomenula agentúra DPA.