Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aerolínie Saudia plánujú kúpiť od Airbusu a Boeingu 70 lietadiel

Na archívnej snímke z 25. januára 2020 lietadlo Boeing 737 MAX počas prvého letu v Everette. Foto: TASR/AP

Zdroj z bankového sektora pre agentúru Reuters plány leteckej spoločnosti nepriamo potvrdil.

Rijád 1. marca (TASR) - Štátna letecká spoločnosť zo Saudskej Arábie Saudi Arabian Airlines (Saudia) plánuje objednávku na 70 lietadiel od Airbusu a Boeingu. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na saudské médiá.

Podľa nich Saudia rokuje s miestnymi bankami s cieľom získať úver v prepočte za 3,1 miliardy USD (2,56 miliardy eur), ktorý by jej pomohol zafinancovať objednávku na úzkotrupé lietadlá A321 od Airbusu a širokotrupé lietadlá 777 a 787 Dreamliner od Boeingu. Koľko lietadiel plánuje firma kúpiť od európskeho a koľko od amerického výrobcu, mediálne zdroje neuviedli.

Zdroj z bankového sektora pre agentúru Reuters plány leteckej spoločnosti nepriamo potvrdil. Ako uviedol, Saudia sa obrátila na finančné trhy, aby získala peniaze potrebné na čiastočné financovanie nákupu približne 70 lietadiel. V súčasnosti aerolínie využívajú 144 lietadiel, medzi ktoré patria aj typy strojov, o ktoré má záujem.

Podľa Reuters získala letecká spoločnosť v rokoch 2019 a 2020 od vlády pomoc v hodnote minimálne 7 miliárd USD vo forme priamych platieb a inej podpory. Firma už skôr zápasila so stratami a v minulom roku ju navyše poškodila pandémia nového koronavírusu.

(1 EUR = 1,2121 USD)