Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

AFP: Za doslovne prevzaté správy z tlačových agentúr by sa malo platiť

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hlasovanie o smernici sa uskutočnilo aj napriek tlaku zo strany technologických gigantov, avšak Rada ministrov a Európska komisia (EK) sa pri jej znení ešte musia dopracovať ku konsenzu.

Brusel/Bratislava 7. decembra (TASR) - Európsky parlament v septembri odhlasoval smernicu o copyrighte, ktorá dáva tlačovým agentúram a ďalším tlačovým médiám nádej, že dostanú zaplatené od veľkých internetových spoločností. Tie už roky denne preberajú mediálne správy bez toho, aby ich tvorcom platili. Vo svojom vyhlásení na to upozornil Sammy Ketz, vojnový spravodajca AFP na Blízkom východe a laureát ceny Alberta Londresa a tiež ceny mesta Bayeux a departmentu Calvados.

Hlasovanie o smernici sa podľa neho uskutočnilo aj napriek tlaku zo strany technologických gigantov, avšak Rada ministrov a Európska komisia (EK) sa pri jej znení ešte musia dopracovať ku konsenzu.

"Schválená smernica vychádza zo zásady, že fakty sú pre všetkých, každý si ich môže vysvetliť a analyzovať, avšak ak vyhľadávač alebo agregát prevezme výstup z tlače alebo tlačovej agentúry doslova, mal by zaplatiť za autorské práva, a to aj keď ide len o krátky úryvok," uvádza sa v stanovisku.

Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu sa v stredu 12. septembra zhodli na prijatí spoločného mandátu na rokovanie s Radou EÚ (členské štáty) o smernici o copyrighte. Za snahy novelizovať autorské práva EÚ v digitálnej sfére sa vyslovilo 438 zákonodarcov, 226 poslancov bolo proti a 39 sa zdržali. Reformu autorských práv navrhla Európska komisia už v roku 2016. Rada EÚ (ministri členských štátov) prijala svoju pozíciu k problematike v máji tohto roku.

Navrhované reformy by mali obmedziť schopnosť webových vyhľadávačov ako napríklad Google používať titulky správ alebo časti novinárskych a autorských textov bez toho, aby si vyžiadali povolenie od autorov (médií), alebo dokonca bez toho, aby za to zaplatili. Veľké internetové platformy ako Google News, Facebook, Wikipédia či Twitter zatiaľ zadarmo a bez hrozby akýchkoľvek postihov šíria rôzne obsahy printových médií, hudobnej či filmovej produkcie, výtvarného a literárneho umenia.

Predstavitelia exekutívy EÚ v septembri uviedli, že Európska komisia je pripravená začať spolupracovať s Európskym parlamentom a Radou EÚ, aby mohla byť smernica schválená čo najskôr, ideálne do konca roka 2018.