Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Africký mor ošípaných zistili už aj v tomto okrese

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

AMO bol na Slovensku prvýkrát potvrdený 24. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, v okrese Trebišov.

Bratislava 30. septembra (TASR) - Po dvoch mesiacoch, keď sa africký mor ošípaných (AMO) na území Slovenskej republiky lokalizoval len v okrese Trebišov, je evidovaný nález kadáveru uhynutého dospelého diviaka, pozitívneho na AMO, v okrese Michalovce, v poľovnom revíri pri Veľkých Kapušanoch. Informoval o tom Daniel Hrežík z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

"K dnešnému dňu (30. 9.) tak môžeme potvrdiť už 16 prípadov u diviaka a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Väčšinu pozitívnych prípadov u diviaka evidujeme pri nálezoch uhynutých jedincov. Vzorky z ulovenej diviačej zveri neustále vyšetrujeme v národnom referenčnom laboratóriu vo Zvolene," spresnil Hrežík.

Pripomenul, že AMO bol na Slovensku prvýkrát potvrdený 24. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, v okrese Trebišov. O niečo neskôr, 12. augusta, bola potvrdená a zverejnená aj prvá informácia o výskyte nákazy u diviaka, uloveného v rovnakom okrese.

Zdôraznil, že AMO je veľkou hrozbou pre chov domácich ošípaných a výkon poľovníctva nielen u diviačej zveri. Ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat.

Dodal, že africký mor ošípaných je vysoko nákazlivá vírusová choroba sviňovitých, ktorá sa nachádza v krvi, tkanivových tekutinách, vnútorných orgánoch, v sekrétoch a exkrétoch chorých a uhynutých zvierat a v ich svalovine. Choroba sa prejavuje vysokou horúčkou (42 stupňov Celzia), ktorá môže trvať niekoľko dní. Zvieratá sú apatické, malátne, vyznačujú sa zvracaním, krvavými hnačkami, krvácaním v podkoží, a tiež dýchacími ťažkosťami. Typický je rýchly priebeh. Úmrtnosť dosahuje 90 až 95 %.

Výberová chronológia udalostí súvisiacich s africkým morom ošípaných v Európe a v Slovenskej republike


7. augusta 2011 - Pre epidémiu AMO vyhlásili mimoriadny stav úrady v Krasnodarskej oblasti v južnom Rusku. Vysoko nákazlivé ochorenie sa rozšírilo na súkromnej farme. Vyhlásený stav núdze zahŕňal územie, kde chovali 12.000 prasiat, 50 z nich uhynulo.

23. septembra 2013 - Rada Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo na zasadnutí v Bruseli rozhodla o vyčlenení 2,5 milióna eur v rámci boja proti rozšíreniu AMO na územie Európskej únie. Niektoré členské krajiny Únie boli znepokojené výskytom epidémie AMO v Bielorusku.

15. apríla 2014 - V Maďarsku museli usmrtiť vyše 500 ošípaných pre hrozbu AMO.

23. júla 2014
- Poľské úrady potvrdili päť prípadov AMO na farme neďaleko mesta Bialystok na východe krajiny, neďaleko hraníc s Bieloruskom.

9. februára 2016 - Úrady na Krymskom polostrove vyhlásili stav mimoriadnej situácie v súvislosti s výskytom AMO. Príslušné úrady zistili na Kryme dve ohniská nákazy. Po zistení druhého rozšírili dovtedy regionálne karanténne opatrenia na celý polostrov.

18. januára 2017 - V Lotyšsku vyhlásili výnimočný stav pre tri okresy, ktoré postihol AMO. Mimoriadne opatrenia boli zavedené v okresoch Krimulda, Adaži a Salaspils.

11. mája 2017 - Slovensko podporilo návrh Poľska na užšiu spoluprácu členských krajín EÚ s tretími krajinami, v ktorých sa šíril AMO. V tom čase bol zaznamenaný v Bielorusku, Moldavsku aj zhruba 80 kilometrov od slovenských hraníc na Ukrajine, kde bola jedna zo zón najvyššieho výskytu tejto epidémie.

28. júna 2017 – Slovensko zakázalo dovoz tepelne neopracovaného mäsa a kúpu zvierat zo Zlínskeho kraja v ČR, kde sa objavil AMO. Trojicu uhynutých diviakov, u ktorých postupne chorobu potvrdili, objavili za plotom Krajskej nemocnice Tomáša Baťu v Zlíne zdravotné sestry.

25. júla 2017 - Na Ukrajine pri hraniciach s Maďarskom sa objavil AMO. Ochorenie potvrdili pri zakarpatskej obci Berehuifalu, 20 kilometrov od hraníc.

1. augusta 2017 – AMO hlásili z rumunsko-maďarského pohraničia, konkrétne z dvoch hospodárstiev pri meste Satu Mare na severovýchode Rumunska. Sedem infikovaných zvierat z dvoch susedných chovov zlikvidovali.

9. augusta 2017 - AMO atakoval územie SR, realizovali sa však už mimoriadne opatrenia. Informovala o tom šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná za účasti ústredného riaditeľa ŠVPS SR Jozefa Bíreša. AMO bol podľa nej už v Českej republike (ČR), Poľsku i na Ukrajine.

27. októbra 2017 - Územie Slovenska sa darilo uchrániť pred AMO. V Nitre to potvrdila ministerka Gabriela Matečná. Ako pripomenula, prvé prípady moru sa objavili už v roku 2014 v Poľsku, v pobaltských krajinách a na Ukrajine. V auguste 2017 už bola nákaza zaznamenaná aj v ČR.

3. januára 2018 - Slovensko bolo v súvislosti s aktuálnym výskytom AMO v ČR v pohotovosti, uviedla to Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV SR. Podľa nej v regiónoch v blízkosti ČR a Ukrajiny realizovala ŠVPS SR mimoriadne opatrenia.

18. januára 2018 - AMO sa okolitým krajinám stále nedarilo potlačiť, preto naďalej pretrvávala hrozba nákazy chovov ošípaných. Podľa hovorkyne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jany Holéciovej ČR pristúpila k najprísnejším opatreniam a rozšírila vysokorizikovú oblasť o ďalšie katastrálne územia.

29. januára 2018 - Situácia v EÚ v súvislosti s AMO sa zhoršovala a Slovensko bolo jediným "ostrovom" v regióne strednej Európy, ktorý dovtedy nebol postihnutý. Uviedla to ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná na zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

2. mája 2018 - Po viacerých krajinách zakázala aj Ukrajina dovoz ošípaných a výrobkov z nich pochádzajúcich z Maďarska po tom, čo sa potvrdila nákaza AMO v prípade uhynutého diviaka. O podobnom opatrení rozhodli aj Srbsko, Japonsko, Taiwan, Singapur a Južná Kórea. Nákazu AMO potvrdili 21. apríla u diviaka nájdeného v poľovníckom revíre pri meste Gyöngyös v Hevešskej župe.

29. augusta 2018 - Rumunsko zažívalo najväčšiu epidémiu AMO od druhej svetovej vojny, v dôsledku ktorej už museli utratiť vyše 120.000 zvierat.

17. septembra 2018 - Počet prípadov nákazy AMO sa v Belgicku zvýšil na päť po tom, ako tento vírus potvrdili pozitívne testy u ďalšej uhynutej diviačej zveri. Dva nové prípady nákazy potvrdili v oblasti belgickej obce Étalle, 180 kilometrov juhovýchodne od Bruselu a blízko hraníc s Francúzskom a Luxemburskom.

3. októbra 2018 - Vírus AMO izoloval maďarský Národný úrad pre bezpečnosť potravín (NÉBIH) v tele zastreleného diviaka pri obci Tarcal v Boršodsko-abovsko-zemplínskej župe na severovýchode krajiny.

11. januára 2019 - EK podporila hromadný odstrel diviakov v Poľsku ako spôsob ochrany hospodárskych ošípaných a produkcie mäsa pred smrtiacim AMO. Rozhodnutie poľskej vlády usmrtiť približne 200.000 diviakov už počas loveckej sezóny vyvolalo rozsiahle protesty verejnosti, ale veterinári a poľskí predstavitelia z oblasti ochrany životného prostredia trvali na tom, že je to overená metóda.

17. januára 2019 - Slovensko je pripravené na boj s AMO a ak by sa tento vírus dostal na naše územie, prijme potrebné prísne opatrenia. Na tlačovej konferencii v Rimavskej Sobote súvisiacej s nálezom diviaka s týmto ochorením na území Maďarska neďaleko slovenských hraníc to potvrdil Jozef Bíreš.

28. januára 2019 - Dánsko začalo výstavbu 70 kilometrov dlhého oplotenia na svojich hraniciach s Nemeckom s cieľom kontroly migrácie diviakov. Existovali obavy, že AMO, ktorý bol zistený u dvoch mŕtvych diviakoch v Belgicku, by mohol ohroziť veľký dánsky priemysel súvisiaci s chovom ošípaných. Ak by sa táto choroba rozšírila, mohla by ohroziť dánsky export bravčového mäsa, ktorý ročne dosahuje obrat 1,7 miliardy dolárov.

10. mája 2019 - Výskyt AMO zaznamenali v severnom Maďarsku len zhruba pol kilometra od slovenskej hranice v Trebišovskom okrese. V regióne si to vyžiadalo sprísnenie režimu preventívnych opatrení proti nebezpečnej nákaze, ktorú šíria voľne žijúce diviaky.

24. júla 2019 - Prvý výskyt AMO na Slovensku zaznamenala ŠVPS SR u drobnochovateľa v obci Strážne v okrese Trebišov. Starosta Strážneho Július Horváth potvrdil, že v uplynulých dňoch došlo v obci k viacerým podozrivým úhynom ošípaných chovaných v domácnostiach. Obec leží pri hraniciach s Maďarskom, kde nebezpečnú nákazu často šírili aj voľne žijúce diviaky. Výskyt AMO na severe Maďarska tesne pri slovenských hraniciach a Trebišovského okresu zaznamenali v máji.

30. júla 2019 - Preventívnu likvidáciu približne 20 ošípaných v obci Strážne v okrese Trebišov realizovala mobilná jednotka na utrácanie zvierat, dôvodom bolo zabránenie šírenia AMO. Utratili 20 - 22 ošípaných v piatich chovoch.

1. augusta 2019 - Druhý prípad AMO na Slovensku zaznamenali v obci Veľký Kamenec v okrese Trebišov. Vzdialenosť od prvého miesta výskytu ochorenia bola približne 5,5 kilometra. Ako uviedla ŠVPS SR, išlo o jednu ošípanú, ktorej príčinou úhynu bolo infikovanie sa vírusom.

7. augusta 2019 - AMO sa na území Trebišovského okresu rozšíril o ďalšie dva prípady. Tretí prípad sa vyskytol v obci Somotor, štvrtý v obci Rad, obce ležia neďaleko prvých dvoch výskytov nákazy v obciach Strážne a Veľký Kamenec.

16. augusta 2019 - V nadväznosti na potvrdenie AMO na území SR v chovoch domácich ošípaných a u diviačej zveri hlavný veterinárny lekár ŠVPS SR nariadil všetkým užívateľom poľovných revírov na území SR intenzívny lov diviačej zveri, pričom bolo umožnené použiť aj zakázaný spôsob lovu. Podľa MPRV SR sa nariadil všetkým užívateľom poľovných revírov na území SR intenzívny lov diviačej zveri vrátane využitia zakázaného spôsobu lovu podľa zákona o poľovníctve, a to použitie noktovízorov, ktoré nemajú svoju vlastnú zámernú osnovu, použitie zdrojov umelého osvetlenia a zariadení na osvetľovanie terčov.

- Nákaza AMO sa v Trebišovskom okrese rozšírila. Počet ohnísk u domácich ošípaných sa zvýšil na desať, vírus sa potvrdil spolu u dvoch diviakov.

- Nové prípady u domácich ošípaných pribudli v ďalšom chove v obci Svätá Mária, kde sa potvrdil aj 15. augusta v obciach Zemplín, Rad – časť Hrušov a Brehov. V katastrálnom území obce Cejkov našli uhynutého diviaka.

- Do ochranného pásma k tomuto dátumu patrili katastrálne územia obcí Veľký Kamenec, Malý Kamenec, Strážne, Somotor, Veľký Horeš, Streda nad Bodrogom, Svätá Mária, Rad, Vojka, Malý Horeš, Svinice, Svätuše, Ladmovce, Zemplín, Cejkov, Brehov, Sirník, Zemplínske Jastrabie a Zatín.

20. augusta 2019 - Počet prípadov AMO sa (k tomuto dátumu) zvýšil o jeden prípad domáceho chovu v obci Brehov v okrese Trebišov a o dva prípady u diviakov. Informoval v Bratislave ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš.

Podľa neho narástol (od 19. 8.) počet o jeden kus u ošípaných v obci Brehov, kde to bol fakticky tretí prípad. Pribudli aj dva kusy diviačej zveri. Stále však bol AMO lokalizovaný v tzv. infekčnej oblasti. Zatiaľ nákaza 'nepreskočila' ďalej. Počas dňa (20. 08.) porážali ošípané v troch dedinách.

4. septembra 2019 - AMO sa rozšíril o ďalšie potvrdené prípady tejto nákazy u diviaka. K tomuto dňu bolo evidovaných 23 laboratórne potvrdených prípadov, všetky na území okresu Trebišov. Išlo o 12 prípadov u diviaka a 11 prípadov v chove domácich ošípaných. Vyšetrenia ďalších diviakov aj domácich ošípaných, v národnom referenčnom laboratóriu vo Zvolene, ďalej pokračovali.

20. septembra 2019 - Ďalší prípad AMO u uhynutého diviaka potvrdilo MPRV SR. Diviaka našli v poľovnom revíri v Ladmovciach v okrese Trebišov. Nový prípad sa objavil po viac ako dvoch týždňoch. Nákazu AMO, ktorá zabíja domáce a divé ošípané, evidoval agrorezort na území SR necelé dva mesiace.

27. septembra 2019 - Rusko ponúklo Slovensku spoluprácu pri riešení situácie okolo AMO, keďže aj Rusko s týmto problémom v niektorých oblastiach bojuje. Po stretnutí s ruským ministrom poľnohospodárstva Dmitrijom Patruševom v Moskve to uviedla ministerka MPRV SR Gabriela Matečná (SNS). Podľa nej ruská strana bola mimoriadne dobre informovaná o slovenských prípadoch a o lokalizácii, kde AMO je, a ponúkli spoluprácu, keďže sa boria v niektorých lokalitách s AMO a "vedia nám pomôcť," povedala Matečná.