Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch ponechala Spojeným štátom najvyšší úverový rating AAA

Biely dom Foto: TASR/AP

Agentúra Fitch tiež uviedla, že bremeno vládneho dlhu zaťažujúce ekonomiku bude naďalej rásť a môže poškodiť rast, ak nebude nedosiahnutá dohoda o rozpočte.

Washington 11. júla (TASR) - Agentúra Fitch ponechala v utorok Spojeným štátom americkým najvyšší úverový rating AAA, ale takisto ponechala aj negatívny výhľad.

Ako dôvod uviedla agentúra to, že americký Kongres a administratíva prezidenta Baracka Obamu sa nedokázali dohodnúť na znižovaní rozpočtového deficitu.

Agentúra Fitch tvrdí, že neistota ohľadne federálnej daňovej a výdavkovej politiky, súvisiaca s takzvaným fiškálnym útesom, "je ťaživým momentom pre krátkodobý ekonomický výhľad" a zvyšuje vyhliadky na ďalšiu recesiu.

Obrovský súboj v otázke rozpočtu sa v USA možno začne po novembrových prezidentských voľbách a zrejme bude pokračovať ešte aj po začiatku budúceho roka, napriek hrozbe fiškálneho útesu - čo je zvyšovanie daní a znižovanie výdavkov v celkovej hodnote 500 miliárd dolárov.

Fitch tiež uviedol, že bremeno vládneho dlhu zaťažujúce ekonomiku bude naďalej rásť a môže poškodiť rast, ak nebude nedosiahnutá dohoda o rozpočte.