Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch potvrdila rating Slovenska na úrovni A+

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko si podľa agentúry stanovilo pre tento rok málo ambiciózny ciel znížiť deficit na 4,6 % HDP. Fitch očakáva, že vláda splní svoj záväzok a v roku 2013 okreše schodok na 2,9 % HDP.

Bratislava/Londýn 21. mája (TASR) - Agentúra Fitch Ratings potvrdila rating dlhodobých záväzkov Slovenska v zahraničnej aj domácej mene na úrovni A+. Zároveň potvrdila rating krátkodobých záväzkov na úrovni F1 a stropný rating na úrovni AAA.

Rating dlhodobých záväzkov na úrovni A+ odráža dobrý rastový profil Slovenska, mierny verejný a externý dlh, postup pri fiškálnej konsolidácii a stabilný bankový sektor. Medzi riziká patrí prehĺbenie dlhovej krízy eurozóny.

Slovensko urobilo vlani výrazný pokrok pri fiškálnej konsolidácii, keď rozpočtový schodok klesol na 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) zo 7,7 % HDP v roku 2010. Slovensko si podľa agentúry stanovilo pre tento rok málo ambiciózny ciel znížiť deficit na 4,6 % HDP. Fitch očakáva, že vláda splní svoj záväzok a v roku 2013 okreše schodok na 2,9 % HDP. Agentúra však dodala, že vláda bude musieť na splnenie tohto cieľa prijať dodatočné fiškálne opatrenia v hodnote 2,2 % HDP.

Reálny rast HDP sa podľa Fitch tento rok spomalí na 2,1 % z vlaňajších 3,3 %. Príčinami sú pokles tempa rastu v ekonomikách, ktoré sú kľúčovými obchodnými partnermi Slovenska, rovnako ako slabý súkromný dopyt doma.