Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch znížila rating Argentíny na C z CCC-

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Rating na úrovni C odráža presvedčenie agentúry, že krajine bezprostredne hrozí platobná neschopnosť.

New York 24. marca (TASR) - Agentúra Fitch Ratings v piatok zhoršila hodnotenie úverovej bonity Argentíny. Dôvodom sú dva vládne dekréty, ktorých cieľom je reštrukturalizácia dlhu, čo podľa kritérií Fitch znamená platobnú neschopnosť. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a Fitch.

Fitch znížila rating dlhodobých záväzkov krajiny denominovaných v zahraničnej mene na C z CCC-. Zároveň potvrdila rating dlhodobých záväzkov v domácej mene na úrovni CCC.

Vo štvrtok (23. 3.) zverejnené vládne dekréty nariaďujú verejným inštitúciám, ako je sociálna poisťovňa, predaj alebo jednostrannú výmenu a nútenú menovú konverziu viacerých dolárových dlhopisov z ich portfólií. Inflácia v Argentíne totiž vyskočila nad 100 % a jej devízové rezervy sa znížili, takže má problémy s obsluhou dlhu v zahraničnej mene.

Rating na úrovni C odráža presvedčenie agentúry, že krajine bezprostredne hrozí platobná neschopnosť. Fitch uviedla, že po vykonaní výmeny dlhopisov zníži rating na čiastočnú platobnú neschopnosť (RD, Restricted Default).