Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch znížila rating Turecka hlbšie do neinvestičného pásma

Ilustračno foto Foto: TASR/AP Photo

Takisto ďalšie dve z troch najväčších ratingových agentúr, S&P a Moody’s, hodnotia úverovú bonitu Turecka známkami v neinvestičnom pásme.

Istanbul/New York 13. februára (TASR) - Ratingová agentúra Fitch znížila hodnotenie úverovej bonity Turecka hlbšie do neinvestičného pásma. Medzi dôvodmi svojho rozhodnutia uviedla negatívny vplyv vysokej inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Fitch v piatok (11. 2.) skresala rating dlhodobých záväzkov krajiny na B+ z BB-. Úverová známka Turecka sa aktuálne nachádza štyri stupne pod investičným pásmom a dostala sa na úroveň Egypta a Bahrajnu. Navyše výhľad ratingu je negatívny, čo znamená, že agentúra ho môže v dohľadnom čase opäť zhoršiť.

"Turecký mix expanzívnej politiky (vrátane výrazne negatívnych reálnych úrokových sadzieb) môže spôsobiť ukotvenie inflácie na vysokých úrovniach, zvýšiť zraniteľnosť verejných financií voči znehodnoteniu meny a inflácii a nakoniec aj zhoršiť domácu dôveru a obnoviť tlak na devízové rezervy," uviedla agentúra vo svojej správe.

Turecká centrálna banka minulý rok v septembri začala pod tlakom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana znižovať úrokové sadzby, zatiaľ čo vo väčšine rozvíjajúcich sa ekonomík centrálne banky sadzby, naopak, zvyšovali, aby ochránili svoje meny pred globálnymi cenovými tlakmi. Kľúčová úroková sadzba v Turecku od septembra do decembra klesla o 500 bázických bodov, čo spôsobilo prudké oslabenie meny a výrazné zrýchlenie inflácie, ktorá sa v januári dostala na 48,7 %.