Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch zvýšila odhad rastu Číny v roku 2023 na 5 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fitch je prvou veľkou ratingovou agentúrou, ktorá aktualizovala prognózu hospodárskeho rastu Číny v roku 2023.

Peking 8. februára (TASR) - Ratingová agentúra Fitch zlepšila svoju prognózu hospodárskeho rastu Číny v roku 2023 na 5 % z predchádzajúcich 4,1 %. Ako dôvod uviedla, že spotreba a širšia aktivita sa zotavujú rýchlejšie, než pôvodne očakávala po skončení politiky nulovej tolerancie ochorenia COVID-19. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Fitch uviedla, že zotavovanie potiahne predovšetkým spotreba, pričom poznamenala, že mnohé ukazovatele sa nedávno odrazili z miním, aj keď stále zostávajú nižšie ako pred pandémiou ochorenia COVID-19.

Napriek zlepšeniu prognózy ratingová agentúra očakávala, že zotavovanie čínskej ekonomiky v tomto roku bude menej výrazné ako v roku 2021, keď sa hrubý domáci produkt (HDP) zvýšil o 8,4 %.

Fitch je prvou veľkou ratingovou agentúrou, ktorá aktualizovala prognózu hospodárskeho rastu Číny v roku 2023. S&P Global zatiaľ stále očakáva, že HDP ázijskej krajiny stúpne v roku 2023 o 4,8 %, ako predpovedala vlani v novembri. Ani agentúra Moody's zatiaľ nezmenila novembrovú prognózu hospodárskeho rastu o 4 %.

"Čiastočne to odráža pretrvávajúcu slabosť na trhu s nehnuteľnosťami, ktorý priniesol len málo údajov o zlepšení predaja koncom roka 2022, a to aj napriek nárastu politickej podpory," uviedla Fitch vo vyhlásení.

A zároveň zahraničný obchod sa môže stať brzdou ekonomického rastu v roku 2023 podľa Fitch, ktorá poukázala na fakt, že dopyt po exporte oslabuje spomalenie ekonomiky v Spojených štátoch a v Európe.

Smerovanie fiškálnej politiky zostane neisté pred zasadnutím parlamentu v marci, uviedla Fitch.

Premiér Li Kche-čchiang minulý týždeň prisľúbil, že vláda bude pracovať na konsolidácii a zvýšení dynamiky zotavovania hospodárstva napriek ťažkostiam a výzvam.

Fitch neočakáva agresívne uvoľňovanie makropolitiky a v roku 2023 predpovedá rozpočtový deficit na úrovni približne 7 % HDP, čo je pokles z odhadovaných 8 % v roku 2022.

Čínski politici plánujú tento rok zvýšiť podporu domáceho dopytu, ale pravdepodobne neposkytnú priame a veľké dotácie spotrebiteľom a zamerajú sa hlavne na investície.