Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Agentúra Fitch zvýšila rating Ruska na BBB

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo financií privítalo zlepšenie úverovej známky.

Londýn/Moskva 11. augusta (TASR) - Agentúra Fitch Ratings v piatok (9. 8.) zlepšila hodnotenie úverovej bonity Ruska. Ako dôvod uviedla dôveryhodnú a konzistentnú koncepciu hospodárskej a fiškálnej politiky, ktorá zlepšuje makroekonomickú stabilitu, znižuje vplyv kolísania cien ropy na ekonomiku a zvyšuje odolnosť voči externým šokom.

Fitch zvýšil rating dlhodobých záväzkov Ruska na BBB z BBB-. Vyhliadky ratingu sú stabilné.

Ruské ministerstvo financií privítalo zlepšenie úverovej známky. "Veríme, že rozhodnutie sa stane legitímnym dôvodom, aby rating Ruska zvýšili aj zvyšné dve z veľkej trojky ratingových agentúr," uviedlo ministerstvo financií.

Fitch držala rating Ruska na úrovni BBB- od roku 2017, a aj keď mal pozitívny výhľad, analytici pochybovali o tom, že by ho zvýšila teraz, keďže rast ruskej ekonomiky je pomalý a na svetovú ekonomiku majú negatívny vplyv obchodné spory.

Aj zvyšné dve agentúry Standard & Poor's (S&P) a Moody’s hodnotia dlhodobé záväzky Moskvy známkou v investičnom pásme. Rating S&P je na úrovni BBB- so stabilným výhľadom a rating Moody’s na Baa3 takisto so stabilným výhľadom.