Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's hodnotí novú taliansku bankovú daň negatívne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Akcie talianskych bánk v utorok (8. 8.) prudko klesli po tom, ako vláda v pondelok (7. 8.) večer oznámila zavedenie novej dane.

Rím 10. augusta (TASR) - Ratingová agentúra Moody's hodnotí negatívne krok talianskej vlády, ktorá zaviedla mimoriadnu daň vo výške 40 % z nadmerných ziskov tamojších bánk. Podľa jej prepočtov daň výrazne zníži čisté zisky piatich najväčších talianskych bánk UniCredit, Intesa Sanpaolo, Bper, Banco Bpm a MPS. Tie už pritom čelia sérii obmedzení ziskovosti vrátane skromnej úverovej aktivity a nárastu prevádzkových výdavkov, oznámila agentúra vo štvrtok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry ANSA.

Akcie talianskych bánk v utorok (8. 8.) prudko klesli po tom, ako vláda v pondelok (7. 8.) večer oznámila zavedenie novej dane. V stredu (9. 8.) obnovili veľkú časť stratenej hodnoty po tom, ako ministerstvo hospodárstva uviedlo, že výber dane bude obmedzený na maximálne 0,1 % celkovej hodnoty aktív bankového sektora.

Talianska vláda plánuje použiť výnosy z dane na pomoc držiteľom hypoték, ako aj ľuďom s nízkymi príjmami a nízkymi dôchodkami. Daň, ktorá vyvolala vlny otrasov v celom európskom bankovom systéme, sa sústredí na nárast čistého úrokového príjmu bánk z vyšších sadzieb alebo na zisky veriteľov z rozdielu medzi úrokovými sadzbami z úverov a vkladov. Keď Európska centrálna banka (ECB) zvýšila svoje úrokové sadzby, komerčné banky zvýšili úroky z pôžičiek, ale zdržali sa zvýšenia úrokov z vkladov.

Všetci hlavní talianski veritelia vykázali začiatkom augusta oveľa lepšie výsledky za 1. polrok, ako sa očakávalo, a zlepšili svoj výhľad zisku aj za celý rok vďaka príjmom z vyšších úrokov.