Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's potvrdila najvyšší rating USA

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Agentúra ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla, že Spojené štáty sa spamätávajú z pandemického šoku bez toho, aby tento nejako poškodil ich úverovú dôveryhodnosť.

New York 26. júna (TASR) - Agentúra Moody's potvrdila najvyššie hodnotenie úverovej bonity rating Spojených štátov.

Moody's v piatok (24. 6.) potvrdila rating vlády USA ako emitenta dlhodobých záväzkov a ratingy nezabezpečených prioritných záväzkov na úrovni Aaa. Výhľad ratingov je stabilný.

Agentúra ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla, že Spojené štáty sa spamätávajú z pandemického šoku bez toho, aby tento nejako poškodil ich úverovú dôveryhodnosť, ktorú podporuje výnimočná ekonomická sila, silné inštitúcie a vláda rovnako ako jedinečná úloha dolára a dlhopisov americkej vlády v rámci globálneho finančného systému, ktorá okrem iných výhod poskytuje Washingtonu mimoriadnu kapacitu financovania.

"Moody's očakáva, že ekonomika USA a úverový profil krajiny zostanú odolné voči šokom, vrátane aktuálnych problémov globálnej ekonomiky spôsobených trvale vysokou infláciou, sprísňovaním finančných podmienok a ruskou inváziou na Ukrajinu," uviedla agentúra.