Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody´s zhoršila výhľad ratingu Talianska na negatívny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Taliansko patrí medzi najvyššie zadlžené krajiny eurozóny.

Rím/Londýn 6. augusta (TASR) - Medzinárodná ratingová agentúra Moody´s v piatok (5. 8.) signalizovala potenciálne zníženie hodnotenia úverovej bonity Talianska. Jedným z dôvodov je aj zvýšenie politickej nestability po rezignácii premiéra Maria Draghiho.

Moody´s potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na úrovni Baa3. Zároveň však zhoršila výhľad ratingu na negatívny zo stabilného.

"Riziká ohrozujúce úverový profil Talianska sa v poslednom čase nazhromaždili z dôvodu ekonomických následkov ruskej invázie Ukrajiny a domáceho politického vývoja, pričom oba faktory môžu mať skutočné úverové dôsledky," uviedla ratingová agentúra.

Taliansko patrí medzi najvyššie zadlžené krajiny eurozóny. Podľa Moody's nárast nákladov na obsluhu dlhu, riziko, že problémy s dodávkami energií ohrozia ekonomické vyhliadky, a slabý rast môžu ešte zvýšiť tlak na fiškálnu silu krajiny.

Talianske ministerstvo hospodárstva označilo rozhodnutie Moody's za "problematické". "Naďalej sme presvedčení, že implementácia talianskeho plánu obnovy, politík na opätovné naštartovanie investícií a zabezpečenie zdrojov energie bude promptne pokračovať aj po parlamentných voľbách," uviedlo talianske ministerstvo hospodárstva.

Predčasné voľby sú naplánované na 25. septembra. Taliansko tiež schválilo nový balík pomoci firmám a domácnostiam v objeme okolo 17 miliárd eur na zmiernenie následkov prudkého nárastu nákladov na energie a ďalších cien.