Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's znížila prognózu rastu HDP Poľska na rok 2023

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Moody's pritom neočakáva, že sa inflácia v najbližšom období spomalí.

Varšava 2. novembra (TASR) - Agentúra Moody's zhoršila prognózu pre poľskú ekonomiku v nasledujúcom roku 2023 a najnovšie očakáva jej pokles o 0,2 %. TASR o tom informuje na základe správy PAP.

Dôvodom poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) bude oslabenie domáceho dopytu a problémy hlavných obchodných partnerov Poľska, ktoré sa prefiltrujú a ovplyvnia výkon hospodárstva.

"Hoci očakávame, že Poľsko v roku 2022 zaznamená silný rast reálneho HDP o 3,4 %, vďaka efektu silného začiatku roka sme revidovali našu prognózu na rok 2023, pričom teraz počítame s poklesom HDP o 0,2 % namiesto nárastu o 4 %, ktorý bol prognózovaný pred ruskou inváziou na Ukrajinu," napísala Moody's v správe.

Podľa agentúry pokles bude výsledkom zhoršujúceho sa sentimentu spotrebiteľov a investorov, čo ovplyvní dopyt, zatiaľ čo vysoká inflácia, ktorú sa vláda snaží obmedziť, znižuje kúpnu silu domácností.

Moody's pritom neočakáva, že sa inflácia v najbližšom období spomalí. Predpovedá, že v nasledujúcich mesiacoch bude ďalej rásť, kým sa v roku 2023 trochu zmierni. Odhaduje, že dosiahne v priemere 13,2 % v roku 2022 a 12,1 % v roku 2023.

Poľskú ekonomiku zasiahli aj problémy jeho hlavných obchodných partnerov, najmä Nemecka, čo bude mať negatívny vplyv nielen na poľský export, ale aj na sentiment a podnikateľskú dôveru s tlmiacim účinkom na rast investícií, dodala Moody's.