Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's znížila rating Británie o jeden stupeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Fiškálna sila Británie sa zhoršila. Verejný dlh, ktorý bol vysoký už pred koronakrízou, v dôsledku pandémie stúpol ešte viac.

Londýn 17. októbra (TASR) - Agentúra Moody's zhoršila hodnotenie úverovej bonity Veľkej Británie. Dôvodom je brexit a koronakríza. Moody's v piatok (16. 10.) večer oznámila, že znížila rating dlhodobých záväzkov Spojeného kráľovstva o jeden stupeň na Aa3 z Aa2. Výhľad ratingu je stabilný.

Agentúra uviedla ako hlavný dôvod svojho rozhodnutia pokles ekonomickej sily Británie od posledného zníženia ratingu v septembri 2017. Rast je výrazne slabší, než sa prognózovalo, a zrejme zaostane za očakávaniami aj v budúcnosti.

Negatívnu dlhodobú štrukturálnu dynamiku podľa Moody's ešte zhoršilo rozhodnutie opustiť Európsku úniu (EÚ) a následná neschopnosť dosiahnuť obchodnú dohodu s Úniou, ktorá by kopírovala výhody členstva v EÚ. Ďalším faktorom ovplyvňujúcim budúcu expanziu sú tiež následky pandémie nového koronavírusu, ktorá tvrdo zasiahla britskú ekonomiku.

Okrem toho sa zhoršila aj fiškálna sila Británie. Verejný dlh, ktorý bol vysoký už pred koronakrízou, v dôsledku pandémie stúpol ešte viac. Aj keď status libry ako rezervnej meny zvyšuje kapacitu potenciálnej dlhovej záťaže, vysoký dlh predstavuje riziko, že prístup vlády k financovaniu sa v budúcnosti sťaží, predovšetkým ak neexistuje jasný plán znižovania zadlženosti. Moody's na základe aktuálnych vyjadrení vlády nepredpokladá, že by vzhľadom na slabé rastové prostredie a politické prekážky dokázala v najbližších rokoch obnoviť fiškálnu silu Británie.

Moody's tiež poukázala na oslabovanie britských inštitúcií. Podľa agentúry sa kvalita britskej legislatívy a výkonných inštitúcií v uplynulých rokoch znížila, aj keď stále zostáva vysoká. Politické rozhodnutia a stratégie, predovšetkým tie, ktorá sa týkajú fiškálnej politiky, sú menej predvídateľné a efektívne.