Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody’s znížila rating Indie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Indická ekonomika za tri mesiace od januára do marca expandovala o 3,1 %, čo bol jej najpomalší kvartálny rast za minimálne 8 rokov.

Naí Dillí 1. júna (TASR) - Agentúra Moody’s Investors Service zhoršila úverovú známku Indie, ktorá teraz zostala už len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Ako dôvody uviedla dlhé obdobie slabého rastu tretej najväčšej ázijskej ekonomiky, zvyšovanie dlhu a trvalé problémy finančného systému.

Moody’s skresala rating dlhodobých záväzkov Indie na Baa3 z Baa2. Podľa agentúry neboli bezprostrednou príčinou zhoršenia ratingu následky pandémie nového koronavírusu, avšak zosilnila slabosti úverového profilu krajiny, ktoré existovali a zvyšovali sa už predtým. Výhľad ratingu je negatívny, keďže stav verejných financií sa zhoršuje v dôsledku poškodenia ekonomiky spôsobeného koronakrízou.

Indická ekonomika za tri mesiace od januára do marca expandovala o 3,1 %, čo bol jej najpomalší kvartálny rast za minimálne 8 rokov. Moody’s očakáva, že v aktuálnom fiškálnom roku (do konca marca 2021) klesne o 4 %.