Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P ponechala SR nezmenený rating A+ s negatívnym výhľadom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Úroveň fiškálneho a zahraničného dlhu Slovenska považujeme za miernu a náklady na obsluhu zahraničného dlhu zostávajú historicky nízke, uvádza agentúra vo svojom hodnotení.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) vo svojom najnovšom hodnotení ponechala Slovensku úverový rating na úrovni A+ s negatívnym výhľadom. Agentúra oceňuje relatívne úspešné zabezpečenie alternatívnych zdrojov plynu, miernu výšku zahraničného dlhu a obmedzené riziko platobnej bilancie. Informovalo o tom v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Analytici S&P očakávajú, že deficit verejných financií Slovenska sa do roku 2025 zníži na 3,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Čistý dlh verejnej správy sa má do roku 2025 stabilizovať pod 60 % HDP.

Na druhej strane, vplyv vojny na Ukrajine negatívne ovplyvní viaceré oblasti. Taktiež inflácia, ktorá obmedzuje spotrebu a kúpnu silu domácností, sa v roku 2023 zvýši na 13,5 % z pôvodne odhadovaných 12,2 % v roku 2022.

"Úroveň fiškálneho a zahraničného dlhu Slovenska považujeme za miernu a náklady na obsluhu zahraničného dlhu zostávajú historicky nízke,“ uvádza agentúra vo svojom hodnotení. Kľúčom k rastu v nasledujúcich rokoch bude podľa nej využitie prostriedkov z eurofondov a plánu obnovy. Analýza S&P naznačuje, že plné využitie grantov z Plánu obnovy a odolnosti by mohlo do roku 2026 zvýšiť HDP Slovenska o 3,4 % až 10,9 %.

Agentúra vo svojom hodnotení dodáva, že výhľad ratingu by sa mohol zmeniť na stabilný, ak sa ekonomické a fiškálne dôsledky vojny na Ukrajine a prechod od ruských energií na alternatívne zdroje ukážu ako zvládnuteľné bez dlhodobých dôsledkov pre slovenskú ekonomiku.