Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P znížila rating Ukrajiny o jeden stupeň na CCC+

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Agentúra ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla pokračujúcu vojnu, ktorá trvá dlhšie, než sa pôvodne očakávalo, keď Rusko vo februári napadlo Ukrajinu.

Kyjev/Londýn 29. mája (TASR) - Agentúra S&P Global Ratings v piatok (27. 5.) zhoršila hodnotenie úverovej bonity Ukrajiny. Ratingová známka krajiny signalizuje vysokú pravdepodobnosť platobnej neschopnosti. Dôvodom je pokračujúca vojna.

S&P znížila rating dlhodobých záväzkov Ukrajiny v zahraničnej mene o jeden stupeň na CCC+. Rovnakú úverovú známku má Argentína či Mozambik a je len 5 bodov nad platobnou neschopnosťou (default). Navyše, výhľad ratingu je negatívny, čo signalizuje možnosť jeho ďalšieho zhoršenia.

Agentúra ako dôvod svojho rozhodnutia uviedla pokračujúcu vojnu, ktorá trvá dlhšie, než sa pôvodne očakávalo, keď Rusko vo februári napadlo Ukrajinu. Riziká spôsobené vojnou, ktoré ohrozujú ekonomiku, externé bilancie, verejné financie a finančnú stabilitu, môžu podľa S&P podkopať schopnosť vlády plniť svoje záväzky.

"Schopnosť ukrajinskej vlády uhrádzať svoje splátky dlhu v zahraničnej mene závisia od toku podpory darcov," uviedla S&P.

Moody's pred týždňom znížila rating Ukrajiny na Caa3 z Caa2, čo v jej systéme znamená tretiu najnižšiu známku.