Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Porušovaním zákona niektorých agentúr prichádza zamestnanec o istoty

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kým vo vyspelých krajinách Európy personálne agentúry zamestnávajú až do troch percent zamestnancov, u nás to nie je ani jedno percento.

Bratislava 13. mája 2013 – Na Slovensku je viac ako tisíc agentúr dočasného zamestnania a odhadom zamestnávajú viacej 30 tisíc ľudí, prevažne v strojárskej výrobe, logistických centrách, na stavbách, pri sezónnych prácach a v obchodných reťazcoch. Asociácia personálnych agentúr na Slovensku (APAS) iniciovala dnes v Bratislave okrúhly stôl, aby s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Inšpektorátom práce, Ústredím PSVR, zástupcami odborov, podnikateľov a tretieho sektora otvorila prvú z tém – porovnateľné mzdové podmienky.

Zákon na Slovensku nariaďuje porovnateľné podmienky agentúrnych aj kmeňových zamestnancov. Častým prehreškom voči agentúrnemu fair play, ale najmä hrubým okrádaním štátu a ľudí je vyplácanie minimálnej mzdy agentúrnemu zamestnancovi, pričom rozdiel sa vyrovná vo forme cestovných náhrad. Zamestnanec tak síce dostáva rovnakú výplatu ako kmeňový zamestnanec, na dôchodok si však sporí iba z minimálnej mzdy. Rozdiel pociťuje aj počas vyplácania dovolenky, práceneschopnosti alebo počas podpory v nezamestnanosti, ktorá je len polovičná.

Podľa kvalifikovaného odhadu Beaty Bruny Jakub, riaditeľky personálnej agentúry Adecco na Slovensku je takto nelegálne zamestnaných až 15.000 osôb, čím štát prichádza takmer o 22 miliónov eur ročne. Naproti tomu agentúry týmto spôsobom získavajú troj až štvornásobne vyššiu maržu oproti agentúram, ktoré dodržiavajú zákon.

Zamestnanec nemá zrovnateľné podmienky, čo je nesúlad so zákonom. Takáto prax má však zničujúci účinok na jeho dôchodkové zabezpečenie. Pre zamestnávateľov to znamená častejšiu fluktuáciu a všeobecne klesá dôvera v inštitút agentúr dočasného zamestnania.

Kým vo vyspelých krajinách Európy personálne agentúry zamestnávajú až do troch percent zamestnancov, u nás to nie je ani jedno percento. A pritom vzhľadom na potrebu pružnosti trhu práce sa očakáva nárast agentúrnej zamestnanosti. Samotná agentúra dočasného zamestnania by mala byť garantom legálnej zamestnanosti a chrániť práva zamestnancov.