Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Africký mor ošípaných potvrdili u diviaka vo Vranovskom okrese

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov.

Nižný Hrušov 28. septembra (TASR) – Africký mor ošípaných (AMO) zistili u diviaka v katastri obce Nižný Hrušov v okrese Vranov nad Topľou. Pre TASR to potvrdil riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Vranov nad Topľou Peter Sabo.

"Výsledok prišiel v piatok (25. 9.) mailom. Týmto sme spadli do časti dva, infikovaná oblasť u diviakov," povedal s tým, že veterinárna správa už skôr, v súvislosti s nálezom uhynutého diviaka v obci Bačkov v Trebišovskom okrese, vydala opatrenia pre poľovné združenia vykonávajúce svoju činnosť v časti okresu susediacej s okresom Trebišov.

AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 25. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov. Dosiaľ nákazu zaznamenali v siedmich okresoch - Trebišov, Michalovce, Košice-okolie, Košice-mesto, Rožňava, Rimavská Sobota a Vranov nad Topľou. Na Slovensku zaznamenali už spolu zhruba 250 prípadov AMO u diviačej zveri a 20 ohnísk u ošípaných.